De leukste Oud Hollandse namen

oud hollandse namen

De leukste Oud Hollandse namen zijn vaak tijdloos en hebben een rijke betekenis. Voor jongens zijn namen zoals Daan, Luuk, Levi, Finn, en Sem populair, terwijl meisjesnamen zoals Lotte, Eva, Lisa, Sophie, en Emma favoriet zijn. Deze namen zijn geliefd om hun eenvoud en elegantie. Traditionele namen zoals Jacob, Willem, Hendrik, Anna, en Catharina dragen een historische waarde met zich mee.

Daarnaast zijn er zeldzame en unieke namen zoals Floris, Madelief, Ridder, en Linde, die minder vaak voorkomen maar wel bijzonder zijn. Of je nu kiest voor een klassieke, moderne of zeldzame naam, Oud Hollandse namen hebben een blijvende charme en verbinden de drager met de rijke cultuur en geschiedenis van Nederland.

 • Er zijn veel verschillende Oud Hollandse namen om uit te kiezen.
 • Deze namen hebben allemaal een bijzondere betekenis.
 • Populaire namen veranderen in de loop der tijd, maar er zijn ook tijdloze klassiekers.
 • Sommige namen hebben een historische achtergrond en zijn verbonden met bekende personen.
 • Er zijn ook zeldzame en unieke Oud Hollandse namen die minder vaak voorkomen.

Unieke Oud Hollandse namen met betekenis

Ben je op zoek naar een unieke Oud Hollandse naam met een mooie betekenis? In deze sectie vind je verschillende inspirerende namen die niet veel voorkomen, maar wel een speciale betekenis hebben. Laat je inspireren en ontdek welke unieke naam past bij jouw kind.

Populaire Oud Hollandse namen voor jongens

Als je op zoek bent naar een populaire Oud Hollandse naam voor je zoon, ben je hier aan het juiste adres. In Nederland zijn er nog steeds veel jongensnamen die geliefd zijn en vaak voorkomen. Kies een tijdloze en stijlvolle naam voor je kleintje.

No. Naam
1 Daan
2 Luuk
3 Levi
4 Finn
5 Sem
6 Mees
7 Liam
8 Milan
9 Lucas
10 Bram

De bovenstaande tabel toont de top 10 van populaire Oud Hollandse jongensnamen in Nederland. Deze namen zijn tijdloos en blijven geliefd bij ouders. Kies een naam die past bij de persoonlijkheid van je zoon en geniet van de charme van een Oud Hollandse naam.

Populaire Oud Hollandse namen voor meisjes

Voor ouders die een populaire Oud Hollandse naam zoeken voor hun dochter, is er genoeg keuze. In Nederland zijn er tal van geliefde namen die de tand des tijds hebben doorstaan. Hieronder vind je een selectie van populaire Oud Hollandse namen voor meisjes die nog steeds veel voorkomen in Nederland:

 • Lotte
 • Eva
 • Lisa
 • Sophie
 • Emma
 • Julia
 • Fleur
 • Liv
 • Anne
 • Noa

Deze namen hebben een tijdloze charme en zijn geliefd vanwege hun eenvoud en elegantie. Of je nu houdt van kort en krachtig of juist van een iets langere, sierlijke naam, er is altijd wel een populaire Oud Hollandse naam die past bij de stijl en persoonlijkheid van jouw dochter.

Traditionele Oud Hollandse namen

Als je houdt van traditie en historie, dan zijn traditionele Oud Hollandse namen misschien iets voor jou. In Nederland worden al generaties lang namen doorgegeven die een tijdloze charme en historische betekenis hebben. Hier vind je een overzicht van enkele populaire traditionele Oud Hollandse namen.

Traditionele Oud Hollandse jongensnamen:

Nederlandse naam Betekenis
Jacob Opvolger, verbreider
Willem Wilskracht, bescherming
Hendrik Heerser, heimelijk, machtig
Jan Genadig, barmhartig
Cornelis Aanleiding, bron, geloof

Traditionele Oud Hollandse meisjesnamen:

Nederlandse naam Betekenis
Anna Genadig, lieflijk
Catharina Zuiver, onveranderlijk
Elizabeth Toegewijd aan God, gewijd aan God
Johanna Genadig, barmhartig
Sara Vorstin, prinses

Deze namen hebben een rijke geschiedenis en dragen een gevoel van traditie met zich mee. Ze zijn tijdloos en hebben vaak een diepe betekenis die teruggaat tot vroegere generaties. Door te kiezen voor een traditionele Oud Hollandse naam, geef je je kind een naam met een uniek verhaal en een connectie met de rijke cultuur van Nederland.

Moderne Oud Hollandse namen

Ben je op zoek naar een eigentijdse naam met een Oud Hollandse achtergrond? In deze sectie vind je inspiratie voor moderne Oud Hollandse namen die perfect passen bij de tijd van nu. Ontdek welke namen een mooie mix zijn van traditie en moderniteit.

De moderne Oud Hollandse namen combineren de charme van oude tradities met eigentijdse trends. Deze namen hebben een tijdloze elegantie en bieden een unieke twist aan de Nederlandse naamgeving. Ze zijn perfect voor ouders die op zoek zijn naar een naam die zowel klassiek als modern aanvoelt.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van moderne Oud Hollandse namen:

 1. Milan
 2. Finn
 3. Luna
 4. Noah
 5. Sophie
 6. Levi
 7. Lynn
 8. Lars
 9. Fleur
 10. Luuk

Deze namen zijn populair in Nederland en hebben een internationale uitstraling. Ze zijn geschikt voor zowel jongens als meisjes en passen goed bij een eigentijdse levensstijl. Of je nu op zoek bent naar een korte, stoere of juist lieve naam, er is altijd een moderne Oud Hollandse naam die bij jou en je kind past.

Laat je inspireren door de combinatie van oud en nieuw met deze moderne Oud Hollandse namen en geef je kind een unieke en tijdloze naam.

Bekende Oud Hollandse namen uit de geschiedenis

Nederland heeft een rijke geschiedenis waarin verschillende bekende namen naar voren zijn gekomen. Deze historische Oud Hollandse namen hebben bijgedragen aan de culturele en intellectuele ontwikkeling van het land. Hieronder vind je enkele voorbeelden van bekende namen en hun betekenis:

Naam Beroemd Persoon Betekenis
Rembrandt Rembrandt van Rijn De beroemde Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw, bekend om zijn meesterwerken zoals De Nachtwacht.
Willem Willem van Oranje De grondlegger van de Nederlandse onafhankelijkheid, ook wel bekend als Willem de Zwijger.
Anne Anne Frank Het bekende Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar dagboek schreef en symbool staat voor de Holocaust.
Vincent Vincent van Gogh De wereldberoemde Nederlandse kunstschilder, bekend om zijn post-impressionistische werken zoals De Sterrennacht.

Deze namen hebben een speciale plaats in de Nederlandse geschiedenis en worden nog steeds erkend en gewaardeerd. Ze kunnen ook dienen als inspiratie voor ouders die op zoek zijn naar een betekenisvolle, historische naam voor hun kind.

Klassieke Oud Hollandse namen

Klassieke Oud Hollandse namen hebben een tijdloze en elegante uitstraling. Ze zijn al lange tijd geliefd in Nederland en blijven altijd in de mode. Als je op zoek bent naar een naam met een historische betekenis en een vleugje nostalgie, dan ben je hier aan het juiste adres.

Deze namen hebben door de jaren heen de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds geliefd onder ouders. Ze stralen authenticiteit en stijl uit en geven je kind een klassieke en tijdloze naam.

oud hollandse namen

Hieronder vind je een selectie van enkele populaire klassieke Oud Hollandse namen:

Naam Betekenis
Anna Genade
Johannes God is genadig
Catharina Rein, puur
Willem Wilskrachtige beschermer
Elisabeth Toegewijd aan God
Hendrik Heerser van de thuis
Maria Wished-for kind
Cornelis Dapper, moedig

Deze namen hebben een rijke geschiedenis en zijn perfect voor ouders die op zoek zijn naar een tijdloze en elegante naam voor hun kind. Kies een klassieke Oud Hollandse naam en geef je kind een erfgoed dat voor altijd zal voortleven.

Zeldzame Oud Hollandse namen

Ben je op zoek naar een exclusieve en unieke naam voor je kind? In deze sectie vind je zeldzame Oud Hollandse namen die niet vaak voorkomen. Laat je inspireren door de originaliteit en bijzonderheid van deze namen.

Voorbeelden van zeldzame Oud Hollandse namen

Geslacht Naam
Jongen Floris
Meisje Madelief
Jongen Ridder
Meisje Linde
Jongen Stijn
Meisje Hazel

Deze zeldzame Oud Hollandse namen hebben een unieke flair en kunnen jouw kind onderscheiden van anderen. Kies een naam die past bij jouw stijl en voorkeur.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor zeldzame Oud Hollandse namen? Hier volgen enkele andere suggesties:

 • Jongetjesnamen: Wout, Sieb, Hidde, Kasper, Merlijn
 • Meisjesnamen: Neva, Vieve, Lieve, Aukje, Zara

Deze zeldzame namen zijn een prachtige keuze voor ouders die iets bijzonders willen voor hun kind. Laat je creativiteit de vrije loop en kies een naam die de persoonlijkheid en uniciteit van je kind weerspiegelt.

Korte Oud Hollandse namen

Soms willen ouders een korte en krachtige naam voor hun kind. In deze sectie vind je korte Oud Hollandse namen die eenvoudig en toch speciaal zijn. Ontdek welke korte naam past bij de persoonlijkheid van je kind.

Voor jongens

Hieronder vind je een lijst met unieke en korte Oud Hollandse namen voor jongens:

Namen Betekenis
Daan God is mijn rechter
Jip Geschenk van God
Levi Samengevoegd, verbonden
Luuk Stralend, verlicht
Mees Krachtig en moedig

Voor meisjes

Hieronder vind je een lijst met mooie en korte Oud Hollandse namen voor meisjes:

Namen Betekenis
Eva Levend, ademend
Fien Vrede, bescherming
Liv Levendig, vol levenskracht
Maud Krachtig in de strijd
Tess Verwelkomd, oogst

Inspiratie voor Oud Hollandse jongensnamen

Ben je op zoek naar inspiratie voor Oud Hollandse jongensnamen? Hier vind je diverse voorbeelden van namen die speciaal en uniek zijn voor jongens. Laat je inspireren en kies een naam die past bij de stoere en charmante uitstraling van je zoon.

Bekende Oud Hollandse jongensnamen

Er zijn verschillende bekende Oud Hollandse jongensnamen die nog steeds populair zijn in Nederland. Deze namen hebben een historische betekenis en dragen een gevoel van traditie met zich mee. Hier zijn enkele voorbeelden:

Naam Betekenis
Johannes God is genadig
Cornelis Staatsman
Pieter Rots
Willem Beschermer

Unieke Oud Hollandse jongensnamen

Voor ouders die op zoek zijn naar een unieke naam voor hun zoon, zijn er ook Oud Hollandse namen die niet veel voorkomen. Deze namen zijn origineel en hebben vaak een betekenis die past bij de Nederlandse cultuur. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Floris – Bloem
 • Diederik – Machtig onder het volk
 • Reinier – Raadgever van het leger
 • Hugo – Verstandig

Of je nu kiest voor een bekende Oud Hollandse jongensnaam of juist voor een unieke naam, het belangrijkste is dat de naam past bij de persoonlijkheid en uitstraling van je zoon. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland en kies een naam die vol betekenis is.

Inspiratie voor Oud Hollandse meisjesnamen

Ben je op zoek naar een mooie Oud Hollandse meisjesnaam voor je dochter? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze sectie vind je inspiratie en voorbeelden van namen die lieflijk en elegant zijn. Of je nu op zoek bent naar een tijdloze klassieker of juist naar een unieke naam, hier vind je genoeg inspiratie om de perfecte naam voor je dochter te vinden.

Laat je betoveren door de charme van Oud Hollandse meisjesnamen. Denk bijvoorbeeld aan namen zoals Anna, Emma, Sophie en Julia. Deze namen hebben al eeuwenlang een speciale plaats in het hart van Nederlandse ouders en blijven populair vanwege hun tijdloze schoonheid.

Naast de klassiekers zijn er ook veel minder bekende Oud Hollandse namen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan namen zoals Femke, Lotte, Lieke en Evi. Deze namen zijn uniek en hebben toch een vertrouwde Oud Hollandse sfeer.

Dus, of je nu kiest voor een tijdloze klassieker of voor een uniek pareltje, er is altijd wel een prachtige Oud Hollandse meisjesnaam die perfect past bij jouw dochter. Laat je inspireren en vind de betoverende naam waar je altijd al van gedroomd hebt.