In dit artikel ontdek je de betekenis achter populaire en unieke Nederlandse jongensnamen. Ga op zoek naar de perfecte naam voor jouw toekomstige zoon en leer meer over de symboliek en betekenis achter deze namen.

 • Ontdek de betekenis achter populaire en unieke Nederlandse jongensnamen.
 • Vind de perfecte naam voor jouw toekomstige zoon.
 • Leer meer over de symboliek en betekenis achter jongensnamen.

Populaire jongensnamen

Ben je op zoek naar inspiratie voor een populaire jongensnaam voor je toekomstige zoon? Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire jongensnamen in Nederland. Ontdek welke namen op dit moment in trek zijn en wat de betekenis ervan is.

RankNaamBetekenis
1Noahrust, vrede
2DaanGod is mijn rechter
3Milanliefde, genade
4Lucaslicht
5Leviverbonden
6Fiorebloem
7DaanGod is mijn rechter
8Tijnvolgeling van Christus
9Thijsgeschenk van God
10Semluisteren, horen

Noteer jouw favoriete namen en ontdek welke bijbehorende betekenissen passen bij de eigenschappen en waarden die je aan je zoon wilt meegeven. Of je nu op zoek bent naar een traditionele naam of iets unieks, er is voor ieder wat wils in deze lijst van populaire jongensnamen.

Unieke jongensnamen

Voor ouders die graag een unieke naam willen geven aan hun zoon, hebben we hier een lijst met originele en minder bekende jongensnamen. Lees verder om de betekenissen en symboliek van deze namen te ontdekken.

Hieronder vind je een selectie van unieke jongensnamen:

NamenBetekenis
JuliusJeugdig en energiek
EzraHulp, steun
FelixGelukkig, succesvol
LucasLicht, verlichting
XavierNieuw huis
SebastianEerbiedwaardig

Betekenis jongensnamen

Elke naam heeft een betekenis en symbolische waarde. De keuze van een jongensnaam kan een grote invloed hebben op de persoonlijkheid en het karakter van een kind. Ouders willen vaak een naam kiezen die past bij de gewenste eigenschappen en waarden die zij voor hun zoon willen belichamen.

De betekenis van een jongensnaam kan verschillende aspecten omvatten, zoals de oorsprong van de naam, historische betekenis, culturele connotatie, symbolische betekenis en zelfs persoonlijke betekenis voor de ouders. Het kennen van de betekenis achter een jongensnaam kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en kan een bijdrage leveren aan de identiteit en persoonlijkheid van het kind.

Nederlandse jongensnamen

Wanneer je op zoek bent naar een Nederlandse jongensnaam, is het interessant om meer te leren over de traditionele namen en hun culturele achtergrond. Nederlandse jongensnamen hebben vaak een rijke geschiedenis en betekenis. Ze weerspiegelen de tradities en waarden van de Nederlandse cultuur.

Deze namen zijn door de jaren heen veranderd, maar behouden nog steeds hun charme en symboliek. Sommige populaire Nederlandse jongensnamen zijn tijdloos en komen in verschillende generaties voor, terwijl andere namen weer herontdekt worden door jonge ouders die op zoek zijn naar unieke en betekenisvolle namen.

Ontdek de prachtige wereld van Nederlandse jongensnamen en leer meer over hun betekenis en geschiedenis. Of je nu op zoek bent naar een traditionele naam of juist iets unieks wilt, de Nederlandse taal biedt een breed scala aan mogelijkheden.

Jongensnamen top 10

Benieuwd naar de meest trendy jongensnamen van dit moment? Hier vind je de top 10 jongensnamen in Nederland, inclusief hun betekenis en populariteit.

#NaamBetekenisPopulariteit
1NoahRust, vredePopulair
2LucasLichtPopulair
3LeviBijgevoegd, verbondenPopulair
4LiamWilhelm, sterk beschermheerPopulair
5FinnBlond, eerlijkPopulair
6DaanGod is mijn rechterPopulair
7MilanLief, genadigPopulair
8SemGehoord, begrepenPopulair
9TeunOntvangen, aangenomenPopulair
10MaxDe grootste, excellentPopulair

Jongens babynamen

Als ouder ben je op zoek naar de perfecte naam voor je toekomstige zoon. Een naam die betekenisvol is en past bij jouw gezin. Hieronder vind je een selectie van mooie jongens babynamen om je te inspireren:

Nr.Jongens babynaamBetekenis
1FinnBetekent “blond” of “wit” in het Iers
2NoahKomt van het Hebreeuwse woord for “rust, vrede”
3LiamEen verkorte vorm van “William”, dat “wilskrachtig beschermer” betekent
4LucasEen Latijnse naam die “licht” betekent
5DaanEen Nederlandse naam die “God is mijn rechter” betekent

Er zijn natuurlijk nog veel meer namen om uit te kiezen. Denk aan namen zoals Milan, Daan, Sem, Thijs en Tim. Ga op zoek naar een naam die past bij jouw persoonlijke smaak en de betekenis die je aan je zoon wilt geven. Het is belangrijk om een naam te kiezen waar je trots op bent en die bij je kind past.

Bekende jongensnamen

Sommige jongensnamen zijn tijdloos en blijven populair door de jaren heen. In deze sectie vind je een lijst met bekende jongensnamen en kom je meer te weten over hun betekenis en achtergrond.

JongensnaamBetekenisAchtergrond
NoahRust, vredeNoah is een bijbelse naam die bekend is in verschillende culturen. Het is een populaire naam over de hele wereld en heeft een tijdloze uitstraling.
LucasLichtLucas is een veelvoorkomende jongensnaam en heeft wortels in verschillende culturen. Het staat bekend om zijn heldere en positieve betekenis.
LiamWilskrachtige beschermerLiam is een moderne naam met Ierse oorsprong. Het is een stoere en krachtige naam die steeds populairder wordt.
DaanOordeelDaan is een klassieke Nederlandse naam met een rijke geschiedenis. Het heeft een eenvoudige, maar betekenisvolle betekenis en wordt al generaties lang gebruikt.
MaxGrootsteMax is een populaire jongensnaam die afgeleid is van Maximiliaan. Het heeft een krachtige en zelfverzekerde uitstraling.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bekende jongensnamen. Er zijn uiteraard nog vele andere namen die populair zijn en een diepe betekenis hebben. Kies een naam die bij jou en je kind past en geniet van de bijzondere symboliek achter de naam.

Korte jongensnamen

Voor ouders die op zoek zijn naar korte namen, hebben we hier een selectie van korte jongensnamen. Deze namen hebben vaak een krachtige betekenis en zijn perfect voor ouders die houden van eenvoud en helderheid. Ontdek welke van deze namen bij jouw stijl en voorkeur past.

NaamBetekenis
NoahRust/comfort
BoazStevigheid
LarsLaurens
FinnWit/blond
DaanRechtschapen
MeesDeugdzaam
LuukBeroemd in de strijd
JesseGezond
LeviAangesloten
BramNederig

Stoere jongensnamen

Voor ouders die op zoek zijn naar stoere jongensnamen, hebben we hier een lijst samengesteld met namen die kracht, moed en mannelijkheid uitstralen. Deze namen zijn perfect voor ouders die willen dat hun zoon een stoere en zelfverzekerde uitstraling heeft. Bekijk de lijst hieronder en ontdek de betekenis en symboliek achter deze stoere namen:

 • Liam – deze naam betekent “sterke willed strijder”.
 • Noah – een krachtige naam die “rustige kracht” betekent.
 • Finn – deze naam staat voor “witte krijger”.
 • Max – een korte en krachtige naam die “grootste” betekent.
 • Jayden – deze naam betekent “dankbaar strijder”.
 • Sem – een stoere naam die “aanwezigheid van god” betekent.

Kenmerken van stoere jongensnamen

Stoere jongensnamen hebben vaak kenmerken die kracht en mannelijkheid benadrukken. Ze kunnen geïnspireerd zijn door natuurlijke elementen zoals vuur, aarde, water en lucht, of verwijzen naar historische krijgers en helden. Daarnaast kunnen stoere jongensnamen ook kort en krachtig zijn, waardoor ze direct en impactvol klinken.

Of je nu op zoek bent naar een klassieke, moderne of unieke stoere jongensnaam, de lijst hierboven biedt genoeg inspiratie. Kies een naam die past bij de persoonlijkheid en uitstraling die je voor je zoon in gedachten hebt, en laat hem trots zijn stoere naam dragen!

Schattige jongensnamen

Voor ouders die op zoek zijn naar een schattige en charmante jongensnaam, hebben we hier een selectie van namen die een zachte en lieve uitstraling hebben. Deze lieve namen kunnen perfect passen bij de persoonlijkheid van jouw zoontje. Hieronder vind je enkele schattige jongensnamen en hun betekenissen:

 • Noah – Betekenis: rust, comfort
 • Lucas – Betekenis: licht, glans
 • Olivier – Betekenis: olijfboom
 • Milan – Betekenis: gratie, vriendelijkheid
 • Finn – Betekenis: blond en knap

Deze schattige jongensnamen kunnen een gevoel van tederheid en onschuld oproepen en zijn perfect voor ouders die een naam willen die past bij de zachtaardige aard van hun zoontje. Kies een naam die past bij jouw eigen voorkeur en de betekenis die je uit de naam wilt halen.

Unisex namen

Unisex namen zijn namen die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kunnen worden. Deze namen zijn ideaal voor ouders die een moderne en genderneutrale opvoeding willen. Hieronder vind je een lijst met unisex namen en hun betekenissen, zodat je inspiratie kunt opdoen voor de perfecte naam voor je kind.

 1. Robin – Deze naam betekent “stralend” en symboliseert vreugde en geluk. Het is een tijdloze naam die zowel voor jongens als meisjes geschikt is.
 2. Sasha – Sasha is een naam van Russische oorsprong en betekent “beschermer van de mensheid”. Het staat bekend als een unisex naam en wordt wereldwijd gebruikt.
 3. Jamie – Jamie is een Schotse naam die “edel” of “vervangende” betekent. Het is een veel voorkomende unisex naam en wordt vaak geassocieerd met een avontuurlijke en vrije geest.
 4. Taylor – Taylor is een Engelse naam die “kleermaker” betekent. Het is een populaire unisex naam die elegantie en creativiteit uitstraalt.
 5. Alex – Alex is een verkorte vorm van namen zoals Alexander of Alexandra. Het is een veelvoorkomende unisex naam die kracht, moed en intelligentie symboliseert.
 6. Jesse – Jesse is een Hebreeuwse naam die “geschenk van God” betekent. Het is een geliefde unisex naam die zowel voor jongens als meisjes een betekenisvolle keuze is.

Met deze lijst van unisex namen ben je goed voorbereid om de perfecte naam te vinden die past bij jouw moderne en genderneutrale opvoeding. Kies een naam die zowel voor jongens als meisjes geschikt is en die een betekenis heeft die resonantie heeft met jou en je partner.

Jongensnamen per letter van het alfabet