Griekse namen hebben vaak diepe betekenissen die geworteld zijn in de rijke geschiedenis en mythologie van Griekenland. Voor jongens zijn populaire namen zoals Alexander, wat “beschermer van de mensheid” betekent, en Nikolas, dat “overwinnaar van het volk” betekent. Theodore betekent “geschenk van God” en Leonidas betekent “zoon van de leeuw”, terwijl Dimitri verwijst naar een volger van Demeter, de godin van de landbouw. Voor meisjes zijn namen zoals Sophia, wat “wijsheid” betekent, en Olivia, wat “olijfboom” betekent, geliefd.

Andere populaire namen zijn Chloe, wat “frisheid” betekent, en Isabella, wat “gewijd aan God” betekent. Traditionele namen zoals Eleni, wat “helderheid” betekent, en moderne varianten zoals Aria en Athena, verwijzend naar de godin van wijsheid en oorlog, zijn ook veelvoorkomend. Deze namen dragen vaak symboliek die verbonden is met mythologische figuren, zoals Athena en Hercules, of natuurlijke elementen zoals de olijfboom en de regenboog, wat een unieke en betekenisvolle keuze biedt voor ouders die op zoek zijn naar een naam met een diepe culturele achtergrond.

 • Leer meer over de betekenissen en symboliek van Griekse namen.
 • Ontdek populaire Griekse namen voor zowel jongens als meisjes.
 • Verken traditionele en moderne Griekse namen.
 • Begrijp de achtergrondverhalen en culturele betekenis van Griekse namen.
 • Krijg inspiratie voor het kiezen van een Griekse naam voor je baby of voor jezelf.

Populaire Griekse namen voor jongens

Bent u op zoek naar de perfecte Griekse naam voor uw pasgeboren zoon? In dit gedeelte behandelen we de populairste Griekse namen voor jongens en verkennen we hun betekenissen. Of u nu op zoek bent naar een traditionele naam of een meer moderne variant, hier vindt u de nodige inspiratie om de ideale naam voor uw kleine jongen te kiezen.

Hieronder vindt u een lijst met enkele populaire Griekse jongensnamen, samen met hun betekenissen:

Griekse jongensnamenBetekenis
Alexanderverdediger van de mensheid
Nikolasoverwinnaar van het volk
Theodoregeschenk van God
Leonidaszoon van de leeuw
Dimitrivolger van Demeter, de godin van de landbouw

Deze namen behoren tot de populairste Griekse namen voor jongens en hebben stuk voor stuk een diepe betekenis. Of u nu zoekt naar een naam die kracht en moed symboliseert of naar een naam die een spirituele connectie heeft, Griekse namen bieden een breed scala aan keuzemogelijkheden.

Populaire Griekse namen voor meisjes

In dit gedeelte kijken we naar de populairste Griekse namen voor meisjes. Ontdek de betekenissen en symboliek achter deze namen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je dochter. Of je nu op zoek bent naar een traditionele naam met een diepe betekenis of een moderne naam die past bij de tijd, hier vind je inspiratie voor elke smaak.

Populaire Griekse meisjesnamen

Er zijn verschillende Griekse namen voor meisjes die geliefd zijn bij ouders over de hele wereld. Hieronder vind je een lijst met enkele populaire opties en hun betekenissen:

NaamBetekenis
SophiaWijsheid
OliviaOlijfboom
ChloeFrissche
IsabellaGewijd aan God
ElenaHelderheid
StellaSter

Deze namen hebben niet alleen een mooie klank, maar dragen ook een diepere betekenis. Of je nu kiest voor een naam gebaseerd op mythologie, natuur of deugden, Griekse namen bieden een scala aan prachtige opties voor meisjesnamen.

Trendy Griekse meisjesnamen

Naast de traditionele Griekse namen zijn er ook trendy opties die steeds populairder worden onder ouders. Hier zijn enkele hippe Griekse meisjesnamen:

 • Nora
 • Aria
 • Athena
 • Calliope
 • Penelope
 • Eve

Deze namen hebben een eigentijdse uitstraling en passen goed bij de moderne tijd. Ze combineren een vleugje Griekse cultuur en betekenis met een trendy en verfijnde klank.

Of je nu op zoek bent naar een traditionele of trendy naam, Griekse meisjesnamen bieden een overvloed aan keuzes. Laat je inspireren door de betekenissen en symboliek en vind de perfecte naam voor jouw dochter.

Traditionele Griekse namen

Traditionele Griekse namen hebben een rijke geschiedenis en zijn al eeuwenlang in gebruik. Deze namen dragen vaak betekenissen en symboliek die teruggaan naar de oude Griekse mythologie en cultuur. Veel van deze traditionele Griekse namen worden nog steeds veelvuldig gebruikt en blijven relevant in de moderne tijd. Hieronder vind je een lijst met enkele populaire traditionele Griekse namen en hun betekenissen:

Griekse NaamBetekenis
AlexanderBeschermer van de mensheid.
SophiaWijsheid.
NikolasOverwinning van het volk.
EleniHelderheid, fakkel.
DimitriAan God gewijd.
ArtemisGodin van de jacht en de maan.

Deze traditionele Griekse namen hebben niet alleen een mooie klank, maar dragen ook een diepe betekenis met zich mee. Ze kunnen een eerbetoon zijn aan de rijke Griekse cultuur en een verbinding leggen met de oude geschiedenis van Griekenland. Of je nu op zoek bent naar een naam met een sterke betekenis of gewoon geïnteresseerd bent in het verkennen van de tradities, traditionele Griekse namen kunnen een prachtige keuze zijn voor jouw kind.

Moderne Griekse namen

In de moderne samenleving worden Griekse namen steeds populairder. Ouders kiezen vaak voor een unieke naam met een eigentijds gevoel voor hun kinderen. Deze moderne Griekse namen combineren traditionele Griekse elementen met een frisse twist. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van moderne Griekse namen en hun betekenis:

Voor jongens:

 • Andreas – betekenis: “mannelijk en dapper”
 • Nikos – betekenis: “overwinnaar”
 • Stefanos – betekenis: “kroon”
 • Alexios – betekenis: “beschermer”
 • Dimitris – betekenis: “aardse”

Voor meisjes:

 • Sofia – betekenis: “wijsheid”
 • Eleni – betekenis: “stralende”
 • Athena – betekenis: “godin van wijsheid en oorlogsvoering”
 • Malina – betekenis: “zacht”
 • Zoe – betekenis: “leven”

Deze moderne Griekse namen bieden een eigentijdse keuze met een knipoog naar de rijke Griekse cultuur en tradities. Of je nu op zoek bent naar een naam die trendy is of een naam die zowel uniek als betekenisvol is, de moderne Griekse namen kunnen de perfecte optie zijn voor jouw kind.

Griekse naamBetekenis
AndreasMannelijk en dapper
NikosOverwinnaar
StefanosKroon
AlexiosBeschermer
DimitrisAardse
SofiaWijsheid
EleniStralende
AthenaGodin van wijsheid en oorlogsvoering
MalinaZacht
ZoeLeven

Betekenissen van Griekse namen

De Griekse namen dragen een diepe symboliek en zijn geworteld in de rijke mythologie en cultuur van Griekenland. Ze hebben niet alleen een melodieuze klank, maar bevatten ook betekenissen die unieke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten weerspiegelen. Of je nu op zoek bent naar een naam voor je baby of gewoon nieuwsgierig bent naar de betekenissen achter deze namen, hier ontdek je fascinerende inzichten in de Griekse naamgeving.

Symbolische betekenissen

Elke Griekse naam draagt zijn eigen symboliek en kan een specifieke betekenis hebben die verband houdt met de mythologie, geschiedenis, of natuur. Bijvoorbeeld:

 • Alexander: betekent “beschermer van de mensheid”
 • Sophia: betekent “wijsheid”
 • Nikolas: betekent “overwinnaar van het volk”

Deze symbolische betekenissen geven een diepere lading aan de namen en kunnen een persoonlijke betekenis hebben voor degenen die ze dragen.

Mythologische invloeden

Griekse namen zijn vaak verbonden met personages uit de Griekse mythologie. Deze namen dragen de verhalen en kenmerken van de legendarische helden en goden waar ze naar vernoemd zijn. Bijvoorbeeld:

 • Athena: vernoemd naar de godin van wijsheid en oorlog
 • Hercules: vernoemd naar de mythische halfgod bekend om zijn bovenmenselijke kracht
 • Artemis: vernoemd naar de godin van de jacht en de maan

Door je kind een Griekse naam te geven met mythologische invloeden, erken je de rijke erfenis van de Griekse cultuur en geef je ze een unieke identiteit.

Voorbeelden van Griekse namen met betekenissen

Griekse JongensnamenBetekenis
Achillessterk, heldhaftig
Demetriosvolgeling van Demeter, godin van de landbouw
Odysseuswoede van Zeus
Griekse MeisjesnamenBetekenis
Persephonebrenger van de dood
Calliopemooie stem
Irisregenboog

Deze voorbeelden tonen de diversiteit aan betekenissen die Griekse namen kunnen hebben. Ze bieden een schat aan keuzes voor ouders die op zoek zijn naar een unieke en betekenisvolle naam voor hun kind.

Griekse namen voor baby’s

Als je op zoek bent naar een unieke en betekenisvolle naam voor je pasgeboren baby, dan kunnen Griekse namen een perfecte keuze zijn. Griekenland heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en dit komt tot uiting in de namen die ze gebruiken. Of je nu een jongen of een meisje hebt gekregen, er zijn tal van Griekse namen om uit te kiezen die zowel zacht als krachtig kunnen klinken. Hier zijn enkele suggesties voor Griekse namen voor baby’s.

Griekse jongensnamen

Voor jongens zijn er veel stoere en machtige Griekse namen die perfect passen bij een sterke en avontuurlijke persoonlijkheid. Hier zijn enkele populaire Griekse jongensnamen:

 • Alexander – Betekent “beschermer van de mensen”
 • Nicolas – Betekent “overwinnaar van het volk”
 • Theodoros – Betekent “geschenk van God”
 • Demetrius – Betekent “aarde-aanbidder”
 • Elias – Betekent “mijn God is Yahweh”

Griekse meisjesnamen

Voor meisjes zijn er prachtige en elegante Griekse namen die de schoonheid en charme van je dochter kunnen weerspiegelen. Hier zijn enkele populaire Griekse meisjesnamen:

 • Sophia – Betekent “wijsheid”
 • Athena – Vernoemd naar de Griekse godin van wijsheid en oorlog
 • Isabella – Betekent “God is mijn eed”
 • Eleonora – Betekent “God is mijn licht”
 • Penelope – Betekent “weefster”

Deze suggesties zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om Griekse namen voor baby’s. Er zijn zoveel prachtige opties om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke betekenis en symboliek. Neem de tijd om te verkennen en de perfecte Griekse naam te vinden die past bij jouw baby en gezin.

Griekse mannen namen

In dit gedeelte richten we ons op Griekse namen die specifiek worden gebruikt voor mannen. Ontdek welke namen stoer en mannelijk klinken en wat hun betekenissen zijn. Of je nu op zoek bent naar een tijdloze klassieker of een eigentijdse keuze, hier vind je suggesties die passen bij jouw stijl.

Ben je op zoek naar een Griekse jongensnaam met een sterke betekenis? Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Aeolus – Deze naam is afgeleid van de Griekse god van de wind. Het symboliseert kracht en vrijheid.
 • Damon – Deze naam betekent “beschermer” en drukt de sterke en beschermende kwaliteiten van een man uit.
 • Leonidas – Geïnspireerd door de beroemde koning uit de oudheid, betekent deze naam “leeuwachtig” en vertegenwoordigt moed en leiderschap.
 • Nikos – Een populaire Griekse naam die “overwinning” betekent. Het symboliseert vastberadenheid en succes.
 • Theodoros – Deze naam is samengesteld uit de Griekse woorden voor “god” en “geschenk” en staat voor de betekenisvolle boodschap van “godsgeschenk”.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van Griekse mannen namen met sterke betekenissen. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties om uit te kiezen. Overweeg de symboliek en betekenis achter de namen voordat je een definitieve keuze maakt die past bij de persoonlijkheid en stijl van je kleine jongen.

Griekse meisjesnamen

Op zoek naar een mooie en betekenisvolle Griekse naam voor jouw dochter? Hier vind je inspiratie voor elegante en charmante Griekse meisjesnamen die een bijzondere betekenis hebben. Of je nu houdt van tijdloze klassiekers of trendy opties, er is voor elk wat wils.

Tijdloze klassiekers

Ontdek hieronder enkele tijdloze klassieke Griekse meisjesnamen:

 • Agatha – betekent “goed” of “deugdzaam”
 • Eleni – betekent “licht”
 • Sophia – betekent “wijsheid”
 • Calliope – betekent “mooie stem”

Trendy opties

Als je op zoek bent naar een trendy Griekse meisjesnaam, kun je de volgende namen overwegen:

 • Chloe – betekent “jonge scheut” of “bloem”
 • Aria – betekent “luchtig melodieus”
 • Thalia – betekent “bloeiend”
 • Alexa – betekent “beschermer van de mensheid”

De keuze voor een Griekse meisjesnaam kan gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur, betekenis of culturele connecties. Kies een naam die past bij jouw kleine prinses en haar unieke persoonlijkheid.

Griekse meisjesnamenBetekenis
AgathaGoed, deugdzaam
EleniLicht
SophiaWijsheid
CalliopeMooie stem
ChloeJonge scheut, bloem
AriaLuchtig melodieus
ThaliaBloeiend
AlexaBeschermer van de mensheid

Grieks-Latijnse namen

In de Griekse en Latijnse cultuur komen veel namen voor die een combinatie zijn van beide tradities. Deze Grieks-Latijnse namen hebben vaak een diepe betekenis en symboliek, en bieden een unieke culturele achtergrond voor jouw keuze.

In Griekenland en het oude Rome waren de Grieks-Latijnse namen populair vanwege hun historische en mythologische verwijzingen. Deze namen dragen bij aan de rijke erfenis van beide culturen en kunnen een prachtige keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een naam met een dubbele betekenis.

Of je nu geïnteresseerd bent in de klassieke Griekse namen of de Romeinse invloeden, deze Grieks-Latijnse namen bieden een breed scala aan opties voor zowel jongens als meisjes. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis en de betekenisvolle symboliek van deze namen en vind de perfecte naam die past bij jouw unieke keuze.