Unisex namen zijn voornamen die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Deze namen zijn genderneutraal en worden vaak gekozen om de traditionele scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke namen te doorbreken. Bekende unisex namen in Nederland zijn bijvoorbeeld “Sam”, “Noa” en “Alex”. “Sam” kan afgeleid zijn van Samuel of Samantha en wordt vaak gekozen vanwege zijn korte en krachtige klank. “Noa” is een bijbelse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt, hoewel de schrijfwijze “Noah” vaker voor jongens wordt gebruikt. “Alex” is een afkorting van Alexander of Alexandra en heeft een sterke, universele aantrekkingskracht.

Het gebruik van unisex namen groeit, omdat steeds meer ouders ervoor kiezen om de genderidentiteit van hun kind niet direct door de naam vast te leggen. Unisex namen bieden flexibiliteit en kunnen bijdragen aan een meer inclusieve samenleving waar traditionele genderrollen minder nadrukkelijk zijn. Dit type naamgeving kan ook praktisch zijn in situaties waarin de naam van een persoon wordt gebruikt zonder directe verwijzing naar hun geslacht, zoals bij het versturen van e-mails of het invullen van formulieren.

 • Unisex namen zijn namen die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kunnen worden.
 • Er zijn verschillende bekende unisex namen in Nederland, zoals Robin, Jesse en Sam.
 • De betekenis van unisex namen kan veel zeggen over de persoonlijkheid en eigenschappen.
 • Sommige unisex namen hebben een dubbele betekenis, wat ze extra speciaal maakt.
 • Er zijn genderneutrale namen beschikbaar voor zowel jongens als meisjes.

Wat zijn unisex namen?

Unisex namen, ook wel genderneutrale namen genoemd, zijn namen die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kunnen worden. Deze namen zijn genderneutraal en hebben geen specifieke betekenis die alleen voor jongens of meisjes geldt. Ze zijn ideaal voor ouders die geen geslachtsgebonden naam willen kiezen voor hun kinderen en die de voorkeur geven aan een naam die voor iedereen geschikt is.

In Nederland zijn er verschillende bekende unisex namen die zowel door jongens als meisjes worden gedragen. Deze namen zijn populair en geliefd vanwege hun genderneutrale karakter. Hieronder volgt een lijst van enkele bekende unisex namen in Nederland:

Namen
Robin
Jesse
Sam
Charlie
Max
Alex

Deze namen hebben allemaal geen specifieke betekenis die alleen voor jongens of meisjes geldt, waardoor ze geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Ze zijn populair vanwege hun tijdloze karakter en hun mogelijkheid om aan te sluiten bij moderne trends in babynamen.

Betekenissen van unisex namen

De betekenis van een naam kan veel zeggen over de persoonlijkheid en eigenschappen die ermee geassocieerd worden. Wanneer het gaat om populaire unisex namen, is het interessant om te kijken naar de betekenissen achter deze namen. Hieronder vind je een lijst van enkele bekende unisex namen en hun betekenissen:

NaamBetekenis
SamGod heeft gehoord
CharlieVrije man
AlexBeschermend
JesseDe Heer is genadig
RileyMoeilijke weg

Deze namen hebben vaak betekenissen die zowel voor jongens als meisjes van toepassing kunnen zijn. Het is interessant om te zien hoe de betekenis van een naam kan bijdragen aan de keuze ervan voor een unisex naam.

Unisex babynamen met dubbele betekenis

Sommige unisex namen hebben een dubbele betekenis, wat ze extra speciaal maakt. Deze namen hebben niet alleen een betekenis die geschikt is voor zowel jongens als meisjes, maar dragen vaak ook een diepere symboliek met zich mee. Hieronder vind je een lijst met enkele van deze unisex babynamen en hun dubbele betekenissen:

 • 1. Logan: Deze Engelse naam betekent “kleine holle” en verwijst naar de wilde dieren die leefden in de holen.
 • 2. Alexis: Oorspronkelijk een Griekse naam die “beschermer” betekent, maar in sommige gevallen kan het ook verwijzen naar “hen die uit de oorlog komen”.
 • 3. Morgan: Een Keltische naam die zowel “grote cirkel” als “geborsteld/zee kring” kan betekenen.
 • 4. Riley: Deze Ierse naam betekent zowel “moedig” als “duistere held”, afhankelijk van de interpretatie.

Deze namen zijn niet alleen geschikt voor zowel jongens als meisjes, maar hebben ook een betekenis die een diepere betekenis kan toevoegen aan de persoonlijkheid van je kind. Overweeg deze unisex babynamen met dubbele betekenis bij het kiezen van een naam voor je baby.

Genderneutrale namen voor jongens

Wanneer je op zoek bent naar een genderneutrale naam voor een jongen, zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Deze namen zijn geschikt voor ouders die de voorkeur geven aan een naam die niet specifiek mannelijk of vrouwelijk is. Hieronder vind je een lijst met genderneutrale namen die perfect zijn voor jongens:

NaamBetekenis
MaxDe grootste
AlexBeschermer van de mensheid
CharlieVrije man
RileyMoeilijk te verslaan
JesseGod bestaat
SamLuistert naar God
HaydenMet heidense invloed
AveryWijsheid van de elfen
JaydenGod heeft gehoord
SkylerSchilder van de hemel

Deze namen zijn niet alleen trendy en uniek, maar ze geven je ook de vrijheid om een naam te kiezen die past bij de persoonlijkheid van je zoon, ongeacht genderstereotypen.

Genderneutrale namen voor meisjes

Voor meisjes zijn er ook veel mooie genderneutrale namen beschikbaar. Hieronder vind je een lijst van genderneutrale namen die perfect geschikt zijn voor meisjes:

 • Alex
 • Charlie
 • Jamie
 • Max
 • Riley
 • Harper

Deze namen kunnen zowel voor jongens als meisjes gebruikt worden, waardoor ze genderneutraal zijn. Ze hebben een tijdloze en moderne uitstraling, en geven je dochter een unieke identiteit. Je kunt kiezen voor een traditionele spelling of een meer creatieve variant. Het belangrijkste is dat de naam past bij de persoonlijkheid en stijl van je kind.

Als je op zoek bent naar een genderneutrale naam voor je meisje, overweeg dan zeker een van deze opties. Ze zijn zowel trendy als tijdloos, en zorgen ervoor dat je dochter zichzelf kan zijn.

Populaire unisex namen in Nederland

Wil je weten welke unisex namen op dit moment populair zijn in Nederland? Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest populaire unisex namen in Nederland:

Unisex NaamBetekenis
QuinnBetekent “wijsheid” of “verstandig”
NoahBetekent “rust” of “comfort”
LynnBetekent “meer liefde”
MaxBetekent “grootste” of “meest voortreffelijk”
EvaBetekent “leven” of “adem van leven”
JesseBetekent “geschenk” of “genadig”
MilanBetekent “liefhebben”
SofieBetekent “wijsheid” of “verstandig”
LucaBetekent “licht”
EmmaBetekent “universaliteit” of “geheel”

Deze namen zijn zowel geliefd voor jongens als meisjes en worden vaak gekozen vanwege hun genderneutrale karakter en mooie betekenissen.

Tips voor het kiezen van een unisex naam

Het kiezen van een naam voor je baby kan een lastige taak zijn. Veel ouders zijn op zoek naar unisex namen die zowel voor jongens als meisjes geschikt zijn. Hier zijn een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte unisex naam:

 1. Overweeg namen met dubbele betekenissen: Sommige unisex namen hebben een dubbele betekenis die zowel bij jongens als meisjes past. Dit kan een leuke manier zijn om de naam extra speciaal te maken.
 2. Kijk naar de oorsprong van de naam: Veel namen hebben een culturele of historische achtergrond. Het kan interessant zijn om de oorsprong van de naam te onderzoeken en te kijken of het past bij jouw eigen achtergrond of interesses.
 3. Denk na over de klank van de naam: Het geluid van een naam kan ook belangrijk zijn. Probeer de naam hardop uit te spreken en te luisteren naar hoe het klinkt. Een naam met een mooie klank kan extra bijzonder zijn.
 4. Luister naar je eigen gevoel: Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij en je partner de naam mooi vinden. Luister naar je eigen gevoel en kies een naam die bij jullie past.
 5. Praat erover met anderen: Bespreek de naamkeuze met vrienden en familie. Soms kunnen zij waardevolle input geven of suggesties doen waar je zelf niet aan hebt gedacht.

Nederlandse namen met uniseks betekenissen

Nederlandse namen hebben vaak betekenissen die zowel voor jongens als meisjes kunnen gelden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van Nederlandse namen met uniseks betekenissen.

Nederlandse NaamUniseks Betekenis
RobinDit is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. Het betekent “roemvol” en kan verwijzen naar een vrije en avontuurlijke geest.
JulianDeze Nederlandse naam betekent “jeugdig” en kan zowel voor jongens als meisjes worden gebruikt. Het roept beelden op van speelsheid en energie.
MaxMax is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. Het kan verwijzen naar kracht en grootheid.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van Nederlandse namen met uniseks betekenissen. Er zijn nog veel meer namen waaruit je kunt kiezen. Laat je inspireren bij het vinden van de perfecte unisex naam voor je kind!

Unisex namen en hun betekenissen

Unisex namen zijn namen die zowel voor jongens als meisjes geschikt zijn. Deze genderneutrale namen winnen aan populariteit omdat ze diversiteit en gelijkheid weerspiegelen. In onze namenlijst vind je unisex namen van verschillende culturen en achtergronden, inclusief Nederlandse namen.

Elke naam heeft een unieke betekenis en symboliseert bepaalde eigenschappen. Door een naam te kiezen met een betekenis die bij je baby past, geef je hem of haar een speciale betekenisvolle identiteit. Blader door onze namenslijst en ontdek welke unisex naam jouw voorkeur heeft en welke betekenis daarbij hoort.