Hoeveel kost het om een naam te veranderen?

In dit artikel bekijken we de kosten die gepaard gaan met het veranderen van je naam in Nederland. We geven inzicht in de prijs en tarieven, evenals de stappen die je moet nemen om een nieuwe naam aan te vragen.

 • Het veranderen van je naam brengt verschillende kosten met zich mee, waaronder administratieve kosten, leges en juridische kosten.
 • Naast de juridische kosten zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van een nieuwe naam, zoals griffierechten en kosten voor legalisatie.
 • Om een naamswijziging aan te vragen, moet je bepaalde stappen volgen. We bespreken de procedure stap voor stap en geven tips om het proces soepel te laten verlopen.
 • Naamswijzigingen hebben juridische aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. We bespreken de wettelijke vereisten en procedures, evenals eventuele kosten.
 • Als je professionele hulp nodig hebt bij naamswijziging, geven we advies over het vinden van advocaten en notarissen, inclusief mogelijke kosten.

Wat zijn de kosten van een naamswijziging?

Bij het wijzigen van je naam komen verschillende kosten kijken. Dit kan onder andere administratieve kosten, leges en eventuele advocaat- of notariskosten omvatten. In deze sectie bespreken we de verschillende kostenposten die je kunt verwachten bij een naamswijziging.

Hoeveel kost het aanvragen van een nieuwe naam?

Bij het aanvragen van een nieuwe naam komen er naast de juridische kosten ook andere kosten kijken. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit griffierechten en kosten voor legalisatie. Het is belangrijk om te weten wat de tarieven zijn voordat je besluit een nieuwe naam aan te vragen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten die je kunt verwachten bij het aanvragen van een nieuwe naam:

KostenpostTarief
Griffierechten€100 – €300
Legalisatiekosten€20 – €50
Totaal€120 – €350

De bovengenoemde tarieven zijn slechts een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de instantie waar je de naam aanvraagt. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de desbetreffende instantie voor een exacte prijsopgave.

De stappen voor het aanvragen van een naamswijziging

 1. Zorg ervoor dat je de juiste motivatie hebt voor het wijzigen van je naam. Dit kan bijvoorbeeld een wijziging zijn na een huwelijk, scheiding of genderidentiteitsverandering.
 2. Controleer de wettelijke vereisten en procedures voor naamswijziging in Nederland. Je kunt deze informatie vinden op de website van de overheid of bij de gemeente waarin je woont.
 3. Neem contact op met de gemeente om een afspraak te maken voor het aanvragen van een naamswijziging. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en formulieren meeneemt.
 4. Bezoek de gemeente op de afgesproken datum en volg de instructies van de ambtenaar op. Je zult mogelijk gevraagd worden om een verklaring af te leggen waarin je de reden voor de naamswijziging uitlegt.
 5. Na het indienen van je aanvraag zal de gemeente een beslissing nemen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de drukte en het specifieke geval.
 6. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een schriftelijke bevestiging van de naamswijziging. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het ontvangen van deze bevestiging.
 7. Informeer na de goedkeuring de relevante instanties en organisaties over je naamswijziging, zoals je werkgever, bank, verzekeringsmaatschappij en eventuele andere lopende zaken.

Houd er rekening mee dat de kosten voor het aanvragen van een naamswijziging kunnen variëren. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de gemeente waarin je woont en de specifieke omstandigheden van je naamswijziging. In sommige gevallen kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, zoals leges of administratiekosten.

GemeenteKosten naamswijziging
Amsterdam€250
Rotterdam€150
Utrecht€200
Den Haag€175

Zorg ervoor dat je bij het aanvragen van een naamswijziging voldoet aan alle vereisten en de juiste stappen volgt. Dit helpt om mogelijke vertragingen en extra kosten te voorkomen.

Juridische aspecten van naamswijziging

Naamswijzigingen hebben niet alleen financiële, maar ook juridische aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. In deze sectie bespreken we de wettelijke vereisten en procedures die van toepassing zijn op naamswijzigingen, evenals eventuele kosten die hiermee gepaard kunnen gaan.

Wettelijke vereisten voor naamswijziging

Om je naam wettelijk te kunnen wijzigen, moet je aan bepaalde vereisten voldoen. Dit kan onder andere inhouden dat je een goede reden moet hebben voor de naamswijziging, zoals een ontbrekend of verkeerd gespeld document waarop je naam staat. Daarnaast moet je ook aan bepaalde juridische criteria voldoen, zoals meerderjarig zijn en in Nederland wonen. Het niet naleven van deze vereisten kan leiden tot vertragingen of zelfs het afwijzen van je naamswijzigingsverzoek.

Procedures voor naamswijziging

Het proces voor het wijzigen van je naam is vaak een formele juridische procedure. Het omvat het indienen van een verzoek bij de rechtbank en het in acht nemen van de procedures die bij naamswijzigingen horen. Deze procedures kunnen per gemeente en situatie verschillen, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren over de specifieke stappen die je moet volgen.

Tarieven naamswijziging

Aan een naamswijziging zijn vaak kosten verbonden. Deze tarieven kunnen variëren afhankelijk van de gemeente waarin je woont en de complexiteit van de naamswijziging. Voor een gedetailleerd overzicht van de tarieven kun je onderstaande tabel raadplegen.

TariefOmschrijving
€100Administratieve kosten voor het verwerken van het naamswijzigingsverzoek
€250Leges voor de beoordeling van het verzoek door de rechtbank
€500Advocaatkosten indien juridische bijstand vereist is
€75Notariskosten voor het opstellen van de benodigde documenten

Houd er rekening mee dat deze tarieven slechts ter indicatie zijn en kunnen variëren. Informeer daarom altijd bij de betreffende instanties voor de actuele tarieven die van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Het vinden van professionele hulp bij naamswijziging

Het veranderen van je naam kan een complex proces zijn, vooral als je juridische hulp nodig hebt. Bij een naamswijziging komen verschillende juridische aspecten kijken, zoals het aanvragen van een nieuwe naam en het volgen van de juiste procedure. Het kan daarom verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles correct en efficiënt verloopt.

Een goede manier om professionele hulp te vinden bij naamswijziging is door een advocaat of notaris te raadplegen die gespecialiseerd is in personen- en familierecht. Deze experts hebben kennis en ervaring op het gebied van naamswijzigingen en kunnen je begeleiden gedurende het hele proces.

Houd er rekening mee dat het inschakelen van professionele hulp kosten met zich meebrengt. Elke advocaat of notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus het is verstandig om vooraf informatie in te winnen over de verwachte kosten. Zo voorkom je verrassingen achteraf en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Als je op zoek bent naar professionele hulp bij naamswijziging, kun je contact opnemen met verschillende advocaten en notarissen in jouw regio. Vraag naar hun expertise en tarieven, zodat je de juiste keuze kunt maken. Met de hulp van een professional kun je ervoor zorgen dat je naamswijziging op een correcte en efficiënte manier wordt afgehandeld.