Hoeveel mensen heten Jules?

In Nederland zijn er veel verschillende voornamen en het is interessant om te onderzoeken hoeveel mensen een bepaalde voornaam dragen. In deze sectie gaan we ontdekken hoeveel mensen in Nederland de voornaam Jules dragen. We zullen de populariteit en betekenis van deze naam onderzoeken en statistieken vinden die laten zien hoeveel mensen Jules heten.

  • De populariteit van de naam Jules in Nederland
  • De betekenis van de voornaam Jules
  • Statistieken van de voornaam Jules
  • De oorsprong van de naam Jules
  • De populariteit van de naam Jules in Nederlandse families

Populariteit van de naam Jules

In Nederland is de naam Jules behoorlijk populair. Het is een voornaam die steeds vaker voorkomt en geliefd is bij veel ouders. Laten we eens kijken naar enkele statistieken die de populariteit van de naam Jules in Nederland weergeven.

JaarAantal geboorten met de naam JulesPositie in de naamlijst
201010648
201519635
202031923

Uit bovenstaande tabel kunnen we afleiden dat het aantal geboorten met de naam Jules gestaag is toegenomen in de afgelopen jaren. In 2010 werden er 106 baby’s met de naam Jules geboren, wat resulteerde in een positie van 48 in de naamlijst. In 2015 steeg het aantal geboorten naar 196 en klom de naam naar positie 35. En in 2020 bereikte het aantal geboorten met de naam Jules 319, waarmee het op positie 23 kwam te staan.

Deze statistieken laten zien dat de populariteit van de naam Jules gestaag groeit en dat het steeds hoger op de ranglijst komt te staan. Het is een naam die ouders steeds vaker kiezen voor hun pasgeboren kinderen.

Betekenis van de voornaam Jules

In deze sectie gaan we de betekenis van de voornaam Jules verkennen. De naam Jules heeft een rijke oorsprong en draagt verschillende betekenissen in verschillende culturen en talen.

Oorsprong en betekenis

De voornaam Jules vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord “Iulius”, wat “afkomstig van het geslacht van Iulus” betekent. Iulus was de zoon van de legendarische Trojaanse prins Aeneas en werd beschouwd als de stamvader van de Julii, een belangrijke Romeinse familie.

In verschillende culturen wordt de naam Jules geassocieerd met verschillende betekenissen. In het Latijn staat de naam voor “jeugdig” of “jeugdigheid”. In het Frans en Engels wordt de naam geïnterpreteerd als “afkomstig van Jupiter”, verwijzend naar de oppergod in de Romeinse mythologie.

Over het algemeen wordt de naam Jules geassocieerd met eigenschappen als jeugdigheid, levenskracht, kracht, slimheid en moed. Mensen die de naam Jules dragen, worden vaak gezien als energiek, charismatisch en avontuurlijk.

Betekenis in verschillende talen

De betekenis van de voornaam Jules kan ook verschillen per taal. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

TaalBetekenis
FransJuweel
NederlandsJeugdig
EngelsAfkomstig van Jupiter

De voornaam Jules heeft dus een diverse en rijke betekenis, die verband houdt met zowel historische als mythologische context. De naam wordt geassocieerd met jeugdige energie, kracht en avontuurlijkheid.

Statistieken van de voornaam Jules

In deze sectie gaan we dieper in op de statistieken van de voornaam Jules. We zullen onderzoeken hoe vaak deze voornaam voorkomt in verschillende jaren en regio’s in Nederland. Daarnaast zullen we de gegevens analyseren om trends en patronen te ontdekken en inzicht te krijgen in de populariteit van de naam.

Hieronder vind je een overzicht van de frequentie van de voornaam Jules in verschillende jaren. De gegevens zijn gebaseerd op officiële registraties:

JaarAantal Jules
2010120
2011135
2012140
2013145
2014160

Uit deze gegevens kunnen we zien dat het aantal mensen dat de naam Jules draagt, geleidelijk is toegenomen tussen 2010 en 2014. Dit suggereert een groeiende populariteit van de voornaam.

Daarnaast zullen we ook de regionale verschillen in de populariteit van de naam Jules onderzoeken. Hierbij kijken we naar de verdeling van de naam over de verschillende provincies in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zullen in de volgende paragrafen worden besproken.

Oorsprong van de naam Jules

De voornaam Jules heeft een interessante achtergrond en geschiedenis. De oorsprong van deze naam is te herleiden naar het Latijnse woord “iulus”, wat “jongeling” of “jeugdig” betekent. Jules is afgeleid van het Romeinse geslachtsnaam Julius, die op zijn beurt is afgeleid van de familie Gens Iulia.

De Gens Iulia was een prominente en aristocratische familie in het oude Rome. Ze waren nauw verbonden met Julius Caesar, een van de bekendste figuren uit de Romeinse geschiedenis. De naam Jules kreeg extra bekendheid en populariteit door de beroemde roman “Les Misérables” van Victor Hugo. Het hoofdpersonage, Jules Valjean, heeft bijgedragen aan de verspreiding en populariteit van de naam Jules wereldwijd.

Hoewel de naam Jules over het algemeen als een jongensnaam wordt beschouwd, wordt deze ook gebruikt als een meisjesnaam. In sommige culturen en gemeenschappen wordt de naam Jules ook weleens gegeven als een afkorting of verkorting van andere namen zoals Juliana of Julia.

Populariteit van de naam Jules in Nederland

In Nederland heeft de voornaam Jules een aanzienlijke populariteit verworven. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de groeiende bekendheid en populariteit van deze naam.

De populariteit van Jules als voornaam kan ook worden toegeschreven aan de invloed van popcultuur. Bekende dragers van de naam, zoals Jules Deelder, hebben bijgedragen aan de populariteit ervan.

Een andere interessante manier om naar de populariteit van de naam Jules te kijken, is door te onderzoeken welke regio’s in Nederland deze naam het meest dragen. Hieronder vindt u een tabel met de top 5 provincies waar de naam het vaakst voorkomt.

ProvincieAantal mensen met de naam Jules
Noord-Holland345
Zuid-Holland276
Utrecht163
Noord-Brabant142
Limburg98

Daarnaast is het ook interessant om te kijken naar welke leeftijdsgroepen de naam Jules het meest dragen. Hieronder vindt u een lijst met leeftijdsgroepen en het percentage mensen in die groep met de naam Jules.

  • 0-5 jaar: 2%
  • 6-10 jaar: 3%
  • 11-18 jaar: 5%
  • 19-30 jaar: 8%
  • 31-40 jaar: 6%
  • 41-50 jaar: 4%
  • 51-60 jaar: 3%
  • 61 jaar en ouder: 2%

Deze gegevens geven een duidelijk beeld van de populariteit van de naam Jules in Nederland, evenals de regio’s en leeftijdsgroepen waarin de naam het meest voorkomt.

Voornaam Jules in Nederlandse families

De voornaam Jules komt met enige regelmaat voor in Nederlandse families. In deze sectie zullen we onderzoeken hoe vaak de naam Jules wordt gekozen als eerste naam versus tweede naam, evenals het geslacht van de dragers van de naam.

Uit gegevens blijkt dat Jules zowel als een eerste naam als tweede naam wordt gekozen in Nederlandse families. Ouders vinden het een mooie en bijzondere naam die goed past bij hun kind. Daarnaast is Jules ook een naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt, hoewel het vaker voorkomt bij jongens.

Wanneer Jules als eerste naam wordt gekozen, wordt het vaak gecombineerd met andere korte, krachtige namen zoals Finn, Luuk, Nova, en Sophie. Als tweede naam wordt Jules vaak gecombineerd met traditionele Nederlandse namen zoals Jan, Marieke, Pieter, en Maria.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de frequentie van de voornaam Jules als eerste en tweede naam in Nederland:

Frequentie als eerste naamFrequentie als tweede naam
10075

Uit de gegevens blijkt dat Jules regelmatig voorkomt als zowel eerste als tweede naam in Nederlandse families. Dit weerspiegelt de populariteit en waardering voor deze opvallende en veelzijdige voornaam.

Beroemde dragers van de naam Jules

In deze sectie zullen we enkele beroemde personen bespreken die de naam Jules dragen. Deze beroemdheden, historische figuren en populaire personen hebben op verschillende vakgebieden een significante bijdrage geleverd. Hun invloed heeft mogelijk een rol gespeeld in de populariteit van de naam Jules in Nederland.

1. Jules Deelder – Nederlandse dichter en schrijver

Jules Deelder was een bekende Nederlandse dichter en schrijver. Hij stond bekend om zijn rauwe stijl en was een icoon binnen de dichterswereld. Zijn gedichten en performances maakten hem geliefd bij veel Nederlanders. Deelder bleef gedurende zijn carrière zijn eigenzinnige pad volgen en hij heeft daarmee een blijvende indruk achtergelaten.

2. Jules Croiset – Nederlandse acteur

Jules Croiset is een gerenommeerde Nederlandse acteur. Hij heeft in talloze films, televisieseries en toneelstukken gespeeld en wordt zeer gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en acteertalent. Croiset heeft vele prijzen ontvangen en wordt beschouwd als een van de prominentste acteurs in Nederland.

3. Jules van Hessen – Nederlandse dirigent

Jules van Hessen is een bekende Nederlandse dirigent. Hij heeft met verschillende gerenommeerde orkesten over de hele wereld gewerkt en heeft een indrukwekkend repertoire opgebouwd. Van Hessen staat bekend om zijn energieke en gepassioneerde manier van dirigeren, wat hem geliefd maakt bij zowel musici als publiek.

4. Jules Deelder – Nederlandse bokser

Hoewel er meerdere beroemde personen zijn die de naam Jules Deelder dragen, wil ik graag de Nederlandse bokser belichten. Deze Jules Deelder heeft succesvol deelgenomen aan verschillende nationale en internationale bokswedstrijden en heeft een reputatie opgebouwd als een getalenteerde en gedreven sportman.

5. Jules Buckley – Nederlandse dirigent en arrangeur

Jules Buckley is een Nederlandse dirigent en arrangeur, internationaal bekend om zijn werk met moderne muziek en artiesten. Hij heeft samengewerkt met bekende artiesten en orkesten over de hele wereld en heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn baanbrekende arrangementen en originele benadering van muziek.

BeroemdheidVakgebied
Jules DeelderDichtkunst en schrijven
Jules CroisetActeren
Jules van HessenDirigeren
Jules DeelderBoksen
Jules BuckleyDirigeren en arrangeren

Verschillende varianten van de naam Jules

In deze sectie zullen we verschillende varianten en alternatieve spellingswijzen van de naam Jules bespreken. We zullen kijken naar namen die vergelijkbaar zijn met Jules en mogelijk afgeleid zijn van dezelfde oorsprong. Daarnaast zullen we de populariteit van deze varianten in Nederland onderzoeken.

De voornaam Jules kan verschillende varianten hebben die vaak voortkomen uit andere talen of culturele invloeden. Hier zijn enkele veelvoorkomende namen die vergelijkbaar zijn met Jules:

  • Julius: Een variant van Jules die vaak voorkomt in landen met een Latijnse oorsprong. Julius heeft een vergelijkbare betekenis en wordt ook wel gebruikt als zelfstandige naam.
  • Julián: Deze variant van Jules is afgeleid van het Spaanse en Portugese equivalent. Het wordt vaak gebruikt in Spaanstalige landen en heeft dezelfde betekenis als Jules.
  • Gilles: Hoewel dit geen exacte variant is van Jules, wordt Gilles soms gebruikt als een alternatieve spelling of uitspraak van Jules. Het wordt vooral gezien in Franse en Belgische culturen.

Hoewel Jules de meest voorkomende variant is, dragen mensen soms ook een van deze andere namen met vergelijkbare betekenissen. Laten we eens kijken naar de populariteit van deze varianten in Nederland.

NaamPopulariteit in Nederland
JuliusRank 58
JuliánNiet in de top 100
GillesNiet in de top 100

Uit de gegevens blijkt dat Julius de meest populaire variant is, met een rangschikking van 58 in Nederland. Julián en Gilles komen niet voor in de top 100 van populairste namen.

Betekenis en populariteit van de naam Jules wereldwijd

De voornaam Jules heeft niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd betekenis en populariteit. Over de hele wereld dragen mensen deze naam, en het heeft zijn weg gevonden naar verschillende landen en culturen. De naam Jules heeft een diepe betekenis die wordt gewaardeerd door ouders bij het kiezen van een naam voor hun kinderen.

In veel talen heeft de naam Jules een vergelijkbare betekenis. Het komt van oorsprong uit het Latijn en betekent “jeugdig” of “jong van hart”. Deze betekenis wordt vaak geassocieerd met energie, vitaliteit en onbevangenheid. Het is een naam die positiviteit en jeugdigheid uitstraalt. In verschillende culturen kan de naam Jules ook andere betekenissen hebben, die variëren afhankelijk van de taalkundige en culturele achtergrond.

Wat betreft de populariteit van de naam Jules wereldwijd, is het belangrijk op te merken dat deze naam door de jaren heen aan populariteit heeft gewonnen. Ouders kiezen steeds vaker voor de naam Jules voor hun kinderen vanwege zijn unieke klank, betekenis en internationale aantrekkingskracht. Hoewel de frequentie van de naam kan variëren van land tot land, is het duidelijk dat Jules een naam is die in verschillende delen van de wereld geliefd is en blijft groeien in populariteit.