Wat als je niet uit de naam voor je baby komt?

Of een naam wel of niet wordt geaccepteerd, is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand bij wie je aangifte doet van de geboorte. Weigert die om de naam van jouw keuze, dan mag je een nieuwe naam bedenken. Doe je dat niet, dan kiest de ambtenaar.2

Wat gebeurt er als je je kind geen naam geeft?

Geven de ouders hun kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de opgegeven naam? Dan kiest hij zelf de naam’, zo staat in de regels. Dus als er geen naam komt die volgens de ambtenaar mag, moet de ambtenaar een naam kiezen.1

Welke namen mag je je kind niet noemen?

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.1

Is een tweede naam verplicht?

Hieronder tips en inspiratie om een tweede naam voor je baby te kiezen! Heel belangrijk: een tweede (of derde) naam hoeft echt niet. Lang niet iedereen geeft zijn kindje meerdere namen. Niemand verplicht je tot het kiezen van een tweede babynaam, dus als je er veel stress van krijgt: doe het vooral niet!1

Kan je baby naam veranderen?

Het laten wijzigen van de voornaam van uw kind kan enkel via de rechtbank. U heeft hierbij bijstand nodig van een advocaat. Met hulp van een advocaat kunt u een verzoek indienen voor het laten wijzigen van de voornaam van een minderjarige. Deze verzoekschriften worden vaak schriftelijk afgehandeld door de rechtbank.

Hoeveel voornamen mag je een kind geven?

Het kiezen van de voornaam Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

Wie bepaalt voornaam kind?

U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind, maar die mag niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist en kan een voornaam weigeren.

Welke namen mag je niet gebruiken in Nederland?

Verboden in NederlandDienaar van God.Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)TomTom (later alsnog geaccepteerd)F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)Miracle of Love.Maastricht.Urine.•

Is het legaal om je kind Jezus te noemen?

Het is immers geen verplichting. Is een voornaam leuk genoeg voor jullie baby, dan is dat toch ook helemaal goed. In het dagelijks leven zal je alleen de eerste naam van je kindje gebruiken. In de meeste gevallen wordt de tweede of derde naam eigenlijk nooit gebruikt, behalve voor officiële gelegenheden.

Waarom geen tweede naam?

Het is immers geen verplichting. Is een voornaam leuk genoeg voor jullie baby, dan is dat toch ook helemaal goed. In het dagelijks leven zal je alleen de eerste naam van je kindje gebruiken. In de meeste gevallen wordt de tweede of derde naam eigenlijk nooit gebruikt, behalve voor officiële gelegenheden.

Waarom heb je een 2de naam?

Hoeveel kost het om een tweede naam te nemen?

Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.

Hoeveel kost het om een naam te veranderen?

Het bedrag voor de wijziging is een vast tarief. Het honorarium voor de advocaat, inclusief het intakegesprek, het opstellen en indienen van het verzoek, is € 899 (inclusief BTW).

Kan moeder achternaam kind veranderen?

Wilt u als moeder de achternaam van uw kind veranderen in uw eigen achternaam? Dan moet u toestemming vragen aan Dienst Justis. U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind.

Hoeveel kost het om mijn achternaam te veranderen?

Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 3 of meer minderjarige kinderen: €1.670,-.