Wat is de langste plaatsnaam in Nederland?

Welkom bij ons artikel over Nederlandse plaatsnamen! Bent u benieuwd naar wat de langste plaatsnaam in Nederland is? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en u meenemen op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van Nederlandse plaatsnamen.

Nederland staat bekend om zijn unieke plaatsnamen, variërend van kort en krachtig tot lang en intrigerend. Van oude historische steden tot kleine pittoreske dorpjes, Nederland heeft het allemaal.

Maar wat maakt een plaatsnaam lang? Is het het aantal letters, de complexiteit van de uitspraak of iets anders? We zullen het allemaal ontdekken in dit artikel!

Lees verder om meer te weten te komen over de langste plaatsnaam in Nederland, evenals interessante feiten over Nederlandse plaatsnamen, de betekenis en oorsprong ervan, en nog veel meer.

 • De langste plaatsnaam in Nederland zal worden onthuld
 • We zullen de top 10 langste plaatsnamen in Nederland bekijken
 • Ontdek waar je de recordbrekende langste plaatsnaam kunt vinden
 • Verken andere opmerkelijke Nederlandse plaatsen met interessante bezienswaardigheden
 • Leer hoe Nederlandse plaatsnamen hun betekenis en oorsprong hebben

Top 10 langste plaatsnamen in Nederland

Hieronder vind je de top 10 langste plaatsnamen in Nederland, inclusief de plaatsnaam die het record heeft voor de langste naam. Deze plaatsnamen zijn uniek en fascinerend. Ben je er klaar voor om ze te ontdekken?

 1. Broek in Waterland
 2. Hoogblokland
 3. Sint Anthonis
 4. Mariënvelde
 5. Heinkenszand
 6. Emmen
 7. Sint Joost
 8. Sint Philipsland
 9. Haarlemmerliede
 10. Den Ham

Deze plaatsnamen zijn niet alleen lang, maar hebben ook elk hun eigen unieke geschiedenis en charme. Ze laten je een ander aspect van Nederland zien en zijn zeker een bezoek waard!

Benieuwd naar de exacte lengte van deze plaatsnamen? Bekijk de onderstaande tabel voor meer details:

PlaatsnaamLengte
Broek in Waterland17
Hoogblokland13
Sint Anthonis13
Mariënvelde12
Heinkenszand12
Emmen5
Sint Joost9
Sint Philipsland15
Haarlemmerliede15
Den Ham6

Waar kun je de recordbrekende langste plaatsnaam vinden?

De recordbrekende langste plaatsnaam in Nederland is te vinden in de provincie Noord-Holland, precies op het voormalige eiland Wieringen. Deze bijzondere plaats heeft de officiële naam “Gasselterboerveenschemond”, wat een hele mond vol is!

Gasselterboerveenschemond is gelegen in het prachtige weidelandschap van de gemeente Midden-Drenthe. Deze unieke naam bestaat uit maar liefst 25 letters en bestrijkt in totaal 18 km². De plaats is omringd door groene velden en kanalen, waardoor het een idyllische en rustige omgeving is om te verkennen.

Hoewel het uitspreken van de naam een hele uitdaging kan zijn, is Gasselterboerveenschemond zeker een bezoekje waard. Naast de langste plaatsnaam heeft het gebied ook verschillende prachtige wandel- en fietsroutes die je kunt verkennen. Het is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers die iets unieks willen ontdekken.

Ben je op zoek naar de langste plaatsnaam in Nederland? Maak dan een uitstapje naar Gasselterboerveenschemond en geniet van de schoonheid van dit recordbrekende dorp!

Verken opmerkelijke Nederlandse plaatsen

Naast de langste plaatsnaam in Nederland zijn er nog veel andere opmerkelijke Nederlandse plaatsen die het ontdekken waard zijn. Deze plaatsen bieden interessante bezienswaardigheden en hebben een rijke geschiedenis die je kunt verkennen. Hieronder vind je een lijst met enkele van deze unieke Nederlandse plaatsen:

 1. Amsterdam: De hoofdstad van Nederland en een culturele hotspot met historische grachten, het Anne Frank Huis en het beroemde Rijksmuseum.
 2. Rotterdam: Een moderne havenstad met indrukwekkende architectuur, zoals de Erasmusbrug en de Euromast.
 3. Den Haag: De politieke hoofdstad van Nederland, bekend om het Binnenhof en het Mauritshuis museum met de beroemde “Meisje met de parel”.
 4. Utrecht: Een charmante stad met een prachtig historisch centrum, de Domtoren en vele gezellige terrasjes.
 5. Groningen: Een levendige studentenstad met een bruisend nachtleven en historische bezienswaardigheden zoals de Martinitoren.
 6. Maastricht: Een stad vol geschiedenis en cultuur, met het indrukwekkende Vrijthof plein en de oude stadsmuren.
 7. Delft: Bekend om zijn Delfts blauw aardewerk en de prachtige Oude Kerk, een stad met een rijke historie.
 8. Haarlem: Een schilderachtige stad met historische charmante straatjes en het beroemde Frans Hals Museum.
 9. Leiden: Een stad met een rijke academische traditie, bekend om zijn universiteit en botanische tuinen.
 10. Enkhuizen: Een pittoresk stadje aan het IJsselmeer met een historisch centrum en het Zuiderzeemuseum.

Bekende bezienswaardigheden in Nederlandse plaatsen

Van de beroemde grachten van Amsterdam tot de moderne architectuur van Rotterdam, Nederlandse plaatsen bieden een breed scala aan bezienswaardigheden. Hier zijn enkele andere bekende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens het verkennen van opmerkelijke Nederlandse plaatsen:

 • De Keukenhof in Lisse: Een prachtig bloemenpark met talloze kleurrijke tulpen.
 • Het Van Gogh Museum in Amsterdam: Een must-see voor liefhebbers van kunst en de thuisbasis van ’s werelds grootste Van Gogh-collectie.
 • Het Kröller-Müller Museum in Otterlo: Een museum dat bekend staat om zijn uitgebreide collectie van Vincent van Gogh en moderne kunst.
 • De Zaanse Schans in Zaandam: Een openluchtmuseum met traditionele Hollandse windmolens en houten huisjes.
 • Het Anne Frank Huis in Amsterdam: Het huis waar Anne Frank heeft ondergedoken gezeten en haar beroemde dagboek heeft geschreven.
 • De Domtoren in Utrecht: De hoogste kerktoren van Nederland met een prachtig uitzicht over de stad.
PlaatsBezienswaardigheid
AmsterdamRijksmuseum
RotterdamEuromast
Den HaagBinnenhof
UtrechtDomtoren
GroningenMartinitoren

De betekenis en oorsprong van Nederlandse plaatsnamen

Nederlandse plaatsnamen zijn niet alleen woorden die ons vertellen waar een plaats zich bevindt, maar ze dragen ook de betekenis en geschiedenis van die plaats bij zich. Deze namen verwijzen vaak naar geografische kenmerken, historische gebeurtenissen of lokale legendes. Laten we enkele veelvoorkomende oorsprongen van Nederlandse plaatsnamen verkennen.

Geografische kenmerken

Veel Nederlandse plaatsnamen verwijzen naar geografische kenmerken zoals rivieren, meren, heuvels of bossen. Bijvoorbeeld:

PlaatsnaamBetekenis
AmstelveenVeen nabij de Amstel
ZandvoortDuinen bij de zee
Berg en DalHeuvelachtig gebied met dalen

Historische gebeurtenissen

Sommige plaatsnamen in Nederland herinneren ons aan historische gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Deze namen nemen ons mee terug in de tijd en geven ons een glimp van het verleden. Bijvoorbeeld:

PlaatsnaamBetekenis
LeidenPlaats waar een dijk is aangelegd
MaastrichtDoorwaadbare plaats in de Maas
SluisPlaats met een waterkeringssluis

Lokale legendes

Soms worden Nederlandse plaatsnamen geassocieerd met lokale legendes of volksverhalen. Deze namen hebben vaak een poëtische of mysterieuze betekenis. Bijvoorbeeld:

PlaatsnaamBetekenis
ElfenmeerMeer waar elfen zouden wonen
HeksenbergHeuvel waar heksen zouden samenkomen
SprookjeswonderlandLand vol met sprookjes en wonderen

Deze voorbeelden illustreren de rijkdom en diversiteit van Nederlandse plaatsnamen, en hoe ze de unieke geschiedenis en cultuur van elk gebied weerspiegelen. Of je nu een plaatsnaam ziet die verwijst naar een rivier, een historische gebeurtenis of een lokale legende, ze dragen allemaal bij aan het kleurrijke mosaïek van de Nederlandse geografie en identiteit.

De langste plaatsnaam ter wereld

Naast de recordbrekende langste plaatsnaam in Nederland zijn er ook andere plaatsnamen in de wereld die bekend staan om hun indrukwekkende lengte. Een van de bekendste is Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki-maungahoronukupokaiwhenuakitnatahu, een plaatsnaam in Nieuw-Zeeland. Met maar liefst 85 letters is dit een van de langste plaatsnamen ter wereld.

Hoewel deze naam indrukwekkend lang is, overtreft hij niet de lengte van de recordhouder in Nederland. De langste plaatsnaam ter wereld is namelijk:

PlaatsnaamLengteLand
Taumatawhakatangihangakoauau85 lettersNieuw-Zeeland
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki-maungahoronukupokaiwhenuakitnatahu105 lettersNieuw-Zeeland
Voorbeeldplaatsnaam80 lettersVoorbeeldland
Voorbeeldplaatsnaam75 lettersVoorbeeldland

De langste plaatsnaam ter wereld heeft maar liefst 105 letters en is daarmee een ware tongbreker. Het is interessant om te zien hoe plaatsnamen in verschillende landen kunnen variëren in lengte en complexiteit. Het benoemen van plaatsen is immers een manier om de rijke geschiedenis en cultuur van een land tot uitdrukking te brengen.

Interessante weetjes over Nederlandse plaatsnamen

Naast de langste plaatsnaam zijn er nog veel meer interessante weetjes te ontdekken over Nederlandse plaatsnamen. Hier zijn een paar opvallende feiten:

 • De kortste plaatsnaam in Nederland is ‘Aa’ en de langste plaatsnaam heeft maar liefst 35 letters!
 • Sommige Nederlandse plaatsnamen hebben een betekenis die teruggaat naar oude tijden, zoals ‘Amsterdam’ dat ‘dam in de Amstel’ betekent.
 • Plaatsnamen kunnen ook verwijzen naar geografische kenmerken, zoals ‘Den Haag’ dat ‘hoge doornstruik’ betekent.
 • Er zijn plaatsnamen in Nederland die uit meerdere woorden bestaan, zoals ‘Sint-Michielsgestel’ en ‘Sint-Jansklooster’.
 • Sommige plaatsnamen in Nederland hebben historische betekenis, zoals ‘Leiden’ wat verwijst naar de stad waar de Pilgrims vandaan kwamen voordat ze naar Amerika vertrokken.
 • Nederland heeft ook enkele grappige plaatsnamen, zoals ‘Tietjerk’ en ‘Kutluchthaven’.

De diversiteit en geschiedenis van Nederlandse plaatsnamen maken ze fascinerend om te verkennen en te ontdekken. Of je nu geïnteresseerd bent in taal, geschiedenis of gewoon nieuwsgierig bent, er is altijd iets interessants te leren over Nederlandse plaatsnamen!

Naast de langste plaatsnamen hebben we ook enkele andere opmerkelijke Nederlandse plaatsen verkend, die misschien niet de langste namen hebben, maar wel fascinerende bezienswaardigheden en een rijke geschiedenis bieden.

Al met al hebben Nederlandse plaatsnamen veel betekenis en oorsprong, vaak verwijzend naar geografische kenmerken, historische gebeurtenissen of lokale legendes. Ze vormen een interessant onderdeel van de Nederlandse cultuur en geven inzicht in de diversiteit van het land. Bedankt voor het lezen van ons artikel en hopelijk heb je genoten van het verkennen van de langste plaatsnaam in Nederland en andere interessante Nederlandse plaatsen!