Betekenis van de naam Lieke

De naam Lieke is een Nederlandse meisjesnaam die afgeleid is van de naam Angelique, wat op zijn beurt weer afkomstig is van het Latijnse ‘angelicus’, betekenend ‘engelachtig’. Lieke kan worden gezien als een verkorte en vernederlandste vorm van Angelique. De naam draagt dus de connotatie van iets engelachtigs of hemels in zich. In sommige interpretaties wordt Lieke ook geassocieerd met ‘licht’ of ‘stralend’, wat past bij het engelachtige karakter van de oorsprong.

De populariteit van de naam Lieke in Nederland is de afgelopen decennia toegenomen, mogelijk vanwege de zachte klank en de positieve betekenis. Het is een naam die zowel modern als tijdloos aanvoelt en vaak wordt gekozen door ouders die op zoek zijn naar een naam die zowel lief als sterk klinkt. De betekenis van Lieke kan worden samengevat als ‘kleine engel’ of ‘stralend meisje’, wat de naam een bijzondere en liefdevolle lading geeft voor degenen die hem dragen.

 • De betekenis van de naam Lieke en de oorsprong ervan.
 • Waarom Lieke vaak wordt gebruikt als een meisjesnaam.
 • De rol van de naam Lieke in de Nederlandse traditie en cultuur.
 • Bekende mensen met de naam Lieke en hun prestaties.
 • Varianten van de naam Lieke en populaire combinaties.

De herkomst van de naam Lieke

Om de betekenis van de naam Lieke volledig te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar de herkomst van de naam. We zullen de oorsprong en de geschiedenis van de naam Lieke onderzoeken en uitleggen waar de naam vandaan komt.

Oorspronkelijk is de naam Lieke een verkorte vorm van de vrouwelijke voornaam Angelieke, afgeleid van de naam Angelica. Angelica is een Latijnse naam die “engelachtig” of “goddelijk” betekent. Door de jaren heen is Lieke geëvolueerd tot een op zichzelf staande naam die populair is geworden in Nederland.

De naam Lieke heeft Germaanse wortels, waarbij “lieve” verwijst naar “lief” of “vriendelijk”. Het kan ook afgeleid zijn van het woord “licht”, waardoor Lieke zou kunnen worden geïnterpreteerd als “de stralende” of “de schijnende”.

Hoewel er meerdere mogelijke oorsprongen zijn, is Lieke een naam die bekend staat om zijn zachtheid en heldere betekenis. Het is een naam die zowel elegant als krachtig kan zijn, wat de populariteit ervan verklaart binnen de Nederlandse cultuur.

Oorsprong Betekenis
Versmelting van Angelieke en Germaanse wortels Engelachtig, goddelijk, lief, vriendelijk, stralend

De betekenis van de naam Lieke

Ben je nieuwsgierig naar de betekenis van de naam Lieke? In dit gedeelte zullen we de verschillende betekenissen van de naam Lieke bespreken en de diepere betekenis achterhalen.

Lieke is een meisjesnaam van Nederlandse oorsprong. Het is afgeleid van de naam Angelique, een Franse naam die “engelachtig” betekent. De betekenis van de naam Lieke kan dus ook worden geïnterpreteerd als “engelachtig” of “goddelijk”.

Naast de associatie met engelachtigheid kan de naam Lieke ook worden geassocieerd met eigenschappen als zachtaardigheid, vriendelijkheid en vergevingsgezindheid. Mensen met de naam Lieke staan bekend om hun empathie en zorgzaamheid.

Hoewel de naam Lieke geen vaste betekenis heeft, kan de persoonlijke betekenis ervan variëren afhankelijk van de context en de individuele ervaringen van de persoon die deze naam draagt. Elke persoon met de naam Lieke kan zijn of haar eigen unieke interpretatie en betekenis aan deze naam geven.

Om een duidelijker beeld te krijgen van de betekenis van de naam Lieke, laten we eens kijken naar enkele populaire combinaties met deze naam.

Populaire combinaties met de naam Lieke
Lieke Anne
Lieke Sophie
Lieke Emma
Lieke Julia
Lieke Sara

In deze tabel zien we enkele populaire combinaties van de naam Lieke. Elk van deze combinaties heeft zijn eigen unieke betekenis en kan worden geïnterpreteerd op basis van de persoonlijke ervaringen en achtergronden van degenen die deze combinatienamen dragen.

Wat betekent de naam Lieke voor jou? De persoonlijke betekenis van deze naam kan in je eigen leven heel speciaal en betekenisvol zijn.

Lieke als vrouwelijke voornaam

Lieke is een populaire meisjesnaam in Nederland. Het wordt vaak gekozen als voornaam voor meisjes vanwege de mooie klank en betekenis. De naam Lieke heeft een speciale charme die ouders aantrekt en het past goed binnen de Nederlandse cultuur.

De naam Lieke wordt geassocieerd met verschillende eigenschappen. Hieronder volgt een lijst met enkele van deze eigenschappen:

 • Liefdevol
 • Zorgzaam
 • Vriendelijk
 • Zelfstandig
 • Vrolijk

Veel ouders vinden dat de naam Lieke deze eigenschappen representeert en kiezen daarom voor deze vrouwelijke voornaam voor hun dochters.

Jaar Aantal geregistreerde geboortes met de naam Lieke Populariteit
2010 421 #10
2011 401 #12
2012 388 #11

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de naam Lieke de afgelopen jaren populair is geweest in Nederland. Het is een naam die vaak wordt gekozen door ouders voor hun pasgeboren dochters. De populariteit van de naam Lieke onderstreept de aantrekkingskracht en de positieve associaties die mensen hebben bij deze vrouwelijke voornaam.

Lieke in de Nederlandse traditie

Lieke is een naam die diep geworteld is in de Nederlandse traditie. Het is een naam die vaak voorkomt in Nederland en een sterke betekenis heeft binnen de Nederlandse cultuur.

Binnen de Nederlandse traditie wordt de naam Lieke vaak geassocieerd met eigenschappen zoals nuchterheid, gezelligheid en betrouwbaarheid. Het is een naam die past bij de Nederlandse normen en waarden en veel voorkomt in Nederlandse gezinnen.

Naast de algemene betekenis in de Nederlandse cultuur, heeft de naam Lieke ook een historische betekenis. Het was ooit een populaire naam voor meisjes die geboren werden op de naamdag van de heilige Angelique van Rome. Deze traditie is in de loop der tijd vervaagd, maar de naam Lieke blijft een belangrijk onderdeel van de Nederlandse naamgevingstraditie.

In de Nederlandse traditie worden namen vaak zorgvuldig gekozen en dragen ze een speciale betekenis met zich mee. De naam Lieke wordt dan ook met trots gedragen en is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit.

Bekende mensen met de naam Lieke

De naam Lieke is niet alleen populair onder gewone mensen, maar ook onder bekende personen. Hieronder vind je een lijst met enkele beroemde Liekes en hun opmerkelijke prestaties:

 • Lieke Martens: Een voetballer van wereldklasse. Lieke Martens is een Nederlandse voetballer die bekend staat om haar technische vaardigheden en doelgerichtheid. Ze speelt als aanvaller en heeft vele doelpunten gescoord voor zowel het Nederlands elftal als haar clubteams.
 • Lieke Wevers: Een succesvolle turnster. Lieke Wevers heeft Nederland vertegenwoordigd op internationale turntoernooien en heeft meerdere medailles gewonnen. Haar elegantie en precisie maken haar een ware inspiratie voor jonge turnsters over de hele wereld.
 • Lieke Lamb: Een getalenteerde actrice. Lieke Lamb is bekend vanwege haar rollen in Nederlandse films en televisieseries. Ze heeft lof ontvangen voor haar veelzijdigheid en het vermogen om zich te transformeren in verschillende personages.

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van bekende mensen met de naam Lieke. Hun prestaties benadrukken de kracht en het succes dat geassocieerd kan worden met de naam Lieke.

Naam Beroep Opmerkelijke prestaties
Lieke Martens Voetballer Gouden Schoen (2017), UEFA Women’s Player of the Year (2017)
Lieke Wevers Turnster Meervoudig Europees kampioene, Olympisch brons (2016)
Lieke Lamb Actrice Genomineerd voor een Gouden Kalf (2020)

Varianten van de naam Lieke

Naast de naam Lieke zijn er ook enkele varianten en afgeleiden van de naam. Deze varianten hebben een vergelijkbare betekenis en oorsprong als de oorspronkelijke naam.

Lieneke

Lieneke is een variant van de naam Lieke en wordt vaak gebruikt als verkleinvorm of koosnaam.

Lieky

Lieky is een speelse variant van de naam Lieke, waarbij de ‘e’ wordt vervangen door een ‘y’.

Lieka

Lieka is een andere variant van de naam Lieke en heeft ook dezelfde betekenis van “vrijheid” of “beschermer van het volk”.

Liekele

Liekele is een afgeleide vorm van de naam Lieke en wordt soms gebruikt als een stoerdere versie van de naam.

Variant Betekenis
Lieneke Verkleinvorm of koosnaam
Lieky Speelse variant
Lieka Variant met dezelfde betekenis
Liekele Stoerdere variant

Populaire combinaties met de naam Lieke

Lieke is een naam die vaak wordt gecombineerd met andere namen om unieke combinatienamen te vormen. Deze combinaties kunnen verschillende betekenissen hebben en kunnen persoonlijke waarde hebben voor degenen die ze dragen. Hieronder vind je enkele populaire combinaties met de naam Lieke en de mogelijke betekenissen achter deze combinaties:

Combinatienaam Betekenis
Lieke Anne Een harmonieuze combinatie van twee klassieke namen met een sterke betekenis.
Lieke Sophie Een combinatie van een populaire naam met een tijdloos gevoel.
Lieke Emma Een combinatie van twee namen met koninklijke associaties, wat kan bijdragen aan een gevoel van elegantie.
Lieke Julia Een combinatie van twee klassieke namen die een gevoel van tijdloosheid en schoonheid oproepen.

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van populaire combinaties met de naam Lieke. Het kiezen van een combinatienaam is een persoonlijke keuze en kan afhangen van individuele voorkeuren en culturele invloeden. Het belangrijkste is dat de combinatienaam een betekenis heeft die resoneert met degenen die hem dragen.

De betekenis van Lieke in jouw leven

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat de betekenis van de naam Lieke is in jouw leven? Of misschien ken je iemand met de naam Lieke en ben je benieuwd naar de persoonlijke betekenis ervan? De naam Lieke kan een diepgaande impact hebben op individuele levens en identiteiten.

Voor velen draagt de naam Lieke een speciale betekenis die nauw verbonden is met persoonlijke ervaringen en betekenisvolle momenten. Het kan symbool staan voor kracht, vreugde, of zelfs voor een unieke persoonlijkheid.

Daarnaast kan de betekenis van Lieke in jouw leven variëren afhankelijk van je culturele achtergrond, familiegeschiedenis, en persoonlijke interpretatie. Het kan een naam zijn die trots en traditie vertegenwoordigt, of juist een naam die op unieke wijze een persoonlijke identiteit weerspiegelt.