Jongensnaam: Adam

Alles over de naam Adam

De jongensnaam Adam staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 13 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 520 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Mens.

Herkomst en betekenis van de naam Adam

Adam is een jongensnaam. Adam (Hebreeuws: אָד ‘ādām, “mens(en)”, Arabisch آدم) is de eerste mens die rechtstreeks door God geschapen werd, volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, de Koran, de Ahadīd en het Boek van Adam in Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, maar sommige joodse tradities beweren dat Lilith zijn eerste vrouw was.
De oorsprong van de naam “Adam” is nog niet onomstotelijk verklaard. Het kan verwant zijn met de Semitische wortel “dm” (“rood worden”). En het wordt in verband gebracht met de roodbruine huidskleur van de mens. Genesis 2:7 en 3:19 hebben betrekking op ‘ădāmāh (‘aarde’, ‘bodem’) (vergelijk het Akkadische adamātu ‘donkere, rode aarde’), wat de mens lijkt te karakteriseren als ‘aards’.
De naam Adam werd door Engelssprekende volkeren in de Middeleeuwen aangenomen en werd populair onder christenen na de Reformatie. In de literatuur is hij vooral bekend als de knecht in William Shakespeare’s toneelstuk The Favourite (1599) en de hoofdpersoon in George Eliot’s roman Adam Beed (1859).Adamina (Engels en Hebreeuws) is de vrouwelijke vorm van Adam.
De naam Adam kent vele variaties in vele talen. Er zijn maar liefst 63 variaties van deze naam in het Engels en in andere talen. In het Engels gebruikte varianten zijn Ad, Adama, Adamh, Adams, Adamson, Adan (ook gebruikt in het Italiaans en Spaans), Adam, Adcock, Addams, Addem, Addis (ook gebruikt in het Spaans), Ade; Adham, Adim Adkin, Adkin, Adom (ook gebruikt in het Afrikaans en het Armeens), Aiken, Akamu (ook gebruikt in het Hawaïaans), Atim, Atkin, Atkins, Ádhamhnán (ook gebruikt in het Gaelic), Edam, Edem, Edom en Edym. De koosnaam Addie en de spelling Addam zijn andere Engelse vormen.

Andere anderstalige varianten van Adam zijn Aatami (Fins), Adamec (Tsjechisch), Adamek (Tsjechisch en Pools), Adamik (Tsjechisch), Adamka (Russisch), Adamko (Tsjechisch), Adamo (Italiaans en Spaans), Adamok ( Tsjechisch), Adao (Portugees en Spaans), Adas (Pools en Russisch), Adán (Spaans), Adão (Portugees), Adem (Turks), Adhamh (Gaelic, Iers en Schots), Adi (Hongaars en Jiddisch), Admiel (Hebreeuws), Adnet (Frans), Adnon (Spaans), Adnot (Frans), Adok (Pools), Adomas (Litouws), enz. Adrien (Hongaars), Atam (Armeens), Àdhamh ( Schots), Ádám (Hongaars), Ádhamh (Iers), Damek (Tsjechisch Slavisch), Erdmann (Duits), Keady (Schots) en Keddie (Schots). Specifieke anderstalige variaties zijn onder meer de koosnaamsvormen Addy (Spaans), Adie (Schots) en Adif (Schots).

De Islam stelt over het algemeen dat Adam de eerste profeet was.

Opbouw van de naam Adam

De naam Adam bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Adam is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Adam zijn .

Spelling van de naam Adam

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
D Danemark
A Amsterdam
M Madagaskar

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
D Dirk
A Anna
M Maria

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
D Delta
A Alfa
M Mike