Jongensnaam: Aiden

Alles over de naam Aiden

De jongensnaam Aiden staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 75 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 215 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Klein en vurig, Klein Vuur.

Herkomst en betekenis van de naam Aiden

De naam Aiden, of Aidan, is een mannelijke naam van Ierse oorsprong en betekent “klein vuur” of “klein en vurig”. Aiden is een verkorte vorm van de oorspronkelijk Ierse naam Aodh, de naam van een oude Keltische zonnegod. St. Aidan was een beroemde Ierse heilige uit de 7e eeuw, bekend om zijn vriendelijke en vrijgevige aard en voor de verspreiding van het christendom De meest voorkomende spelling van Aiden is Aidan. Bijnamen zijn Addie, Ahd en Denny.
De spelling Aiden doet het veel beter dan het traditionele Ierse Aidan en is nu de gangbare versie na het voortbrengen van populaire rijmende afleidingen zoals Brayden en Kaden. In Nederland bestaan ook de volgende spellingvarianten: Aïden , Aíden , Äiden , Aìden; beroemdheden zijn onder meer Aiden John Turner (acteur) en Aiden Butterworth (voetballer).

Amerikanen hoorden de naam voor het eerst in acteur Aidan Quinn. De spelling Aiden werd door actrices Tracey Gold en Rod Stewart gebruikt voor hun zoon.

Opbouw van de naam Aiden

De naam Aiden bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Aiden is Iers. Andere namen die lijken op Aiden zijn .

Spelling van de naam Aiden

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
I Italia
D Danemark
E Edison
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
I Izak
D Dirk
E Eduard
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
I India
D Delta
E Echo
N November