Jongensnaam: Arthur

Alles over de naam Arthur

De jongensnaam Arthur staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 99 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 178 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Held, Beer (van Keltische Artos).

Herkomst en betekenis van de naam Arthur

Arthur is een jongensnaam. Arthur is een veel voorkomende mannelijke naam van Welshe oorsprong. Er zijn verschillende theorieën over de etymologie, maar de populairste theorie is dat het is afgeleid van het Keltische woord Artos, dat “beer” betekent. Een andere theorie is dat het is afgeleid van de Romeinse familie Artorius. De populariteit van de naam Arthur wordt ook toegeschreven aan het feit dat het de naam is van de legendarische held Koning Arthur.
Arthur, eens het stralende hoofd van de Ridders van de Ronde Tafel, kan naar voren komen als de voornaamste kandidaat voor de naam van de nieuwe prins.

Arthu is een literaire naam. Naast zijn hoofdrol in de Arthurlegende, speelt Arthur ook een belangrijke rol in The Scarlet Letter van Nathaniel Hawthorne, The Tales of Arthur Gordon Pym of Nantucket van Edgar Allan Poe en Adam Bede van George Eliot. Talrijke Arthuriaanse personages zijn ook verschenen in de kinderliteratuur, -film en -televisie, waaronder de beroemde Fonz in Happy Days. Meer recent speelde hij de zoon van de heer en mevrouw Kerstman in de gelijknamige film Arthur Christmas.
Toneelschrijver Arthur Miller, schrijver en astronoom Arthur C. Clarke, schrijvers Arthur Conan Doyle, Arthur Rimbaud en Arthur Koestler, filosoof Arthur Schopenhauer, dirigent Arthur Fiedler, de eerste Afro-Amerikaan die de US Open won Veel beroemde mensen hebben de naam Arthur gekregen, waaronder tennisser Arthur Ashe. Het zevende kind van koningin Victoria is prins Arthur.
Afkortingen van de naam zijn Art en Artie. Een veel voorkomende spellingvariant die in veel Slavische, Romaanse en Germaanse talen wordt gebruikt, is Artur. In het Spaans en Italiaans, Arturo. In Nederland zijn Arthur Japin en Arthur Numan bekende namen.

Opbouw van de naam Arthur

De naam Arthur bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Arthur is Keltisch. Andere namen die lijken op Arthur zijn .

Spelling van de naam Arthur

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
R Roma
T Tripoli
H Havanna
U Uppsala
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
R Rudolf
T Teunis
H Hendrik
U Utrecht
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
R Romeo
T Tango
H Hotel
U Uniform
R Romeo