Jongensnaam: Bas

Alles over de naam Bas

De jongensnaam Bas staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 169 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 108 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Eerwaardig, Verheven, Aanbedene, Man uit Sebaste.

Herkomst en betekenis van de naam Bas

Bas is een bijzonder populaire jongensnaam in België en Nederland.Bas is een verkorte vorm van Sebastiaan. Sebastian is een mannelijke naam van Griekse oorsprong, van het Griekse σεβαστός (Sebastos), dat “aanbedene” betekent. Een andere theorie is dat het is afgeleid van het Griekse σεβαστινός (sebastinos), “man van Sebaste”. Sebaste was een Griekse stad in Klein-Azië. De naam van de stad zou dan afgeleid zijn van het Latijnse Augusta.
Varianten zijn Sebas, Sebastian, Bastien en Sebastien. In het Frans: Bastien, Sebastien, Sébastien; vrouwelijke vormen zijn Bastiana, Senne en in het Frans Sebastienne. In Nederland zijn de presentator Bas Westerweel, de scheidsrechter Bas Nijhuis en de acteur Bas Keijzer bekend onder deze naam; Bas Adriaanse is een Vlaamse scenarioschrijver en Bas Leinders is een Belgische Formule 1-coureur. Natuurlijk, Bas is erg muzikaal. Het is een noot, een lage stem, een lopende bas is geen lopende bas, maar een baslijn in jazzmuziek. En er zijn talrijke basinstrumenten, zoals basgitaar en bassaxofoon. Tenslotte is Bulle Bas een personage in het stripverhaal van Maarten Toonder, en Bas is ook een zeer goed bier.

Opbouw van de naam Bas

De naam Bas bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Bas is Grieks. Andere namen die lijken op Bas zijn .

Spelling van de naam Bas

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
A Amsterdam
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
A Anna
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
A Alfa
S Sierra