Jongensnaam: Benjamin

Alles over de naam Benjamin

De jongensnaam Benjamin staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 18 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 473 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Zoon Van Mijn Rechterzijde, Zoon van het Geluk.

Herkomst en betekenis van de naam Benjamin

De naam Benjamin is van bijbelse oorsprong, de naam van de jongste van de 12 zonen van Jacob en Rachel, Benjamin. De naam wordt vertaald als “zoon van mijn rechterhand”, “zoon van mijn rechterhand”, “zoon van het zuiden”, enz. en wordt ook geïnterpreteerd als “gelukkige zoon”. Bij zijn geboorte werd hij Benoni genoemd, “zoon van mijn smart”, door zijn stervende moeder Rachel (Gen. 35,18). Benjamin is bij velen bekend als de stichter van Israël en zijn verhaal is welbekend. Benjamin is, samen met zijn broer Jozef, een favoriet van zijn vader Jakob: de tien broers worden jaloers op Jozef en verkopen hem als slaaf in Egypte. Jaren later gaan ze naar Egypte om graan te kopen. Zij herkennen hem echter niet, niet wetende dat Jozef daar bijna de machtigste man is.
De broers namen Benjamin niet mee op de eerste reis omdat hun vader vreesde dat er iets met hem zou gebeuren. Maar Jozef zegt tegen zijn broers dat ze Benjamin de volgende keer mee moeten nemen.
Jozef smokkelt een kostbaar kopje in Benjamins zak om zijn broers te testen. Wanneer Juda en zijn broers klaar staan om voor Benjamin op te komen, vertelt Jozef hen wie hij is: de naam Benjamin kan verwijzen naar de stam van Benjamin, wiens voorouders Benjamin waren. Maar het verwijst ook naar de streek waar de nakomelingen van Benjamin heen gingen. Het gebied lag in het midden van Israël, over het grondgebied van Juda.
St. Benjamin werd gemarteld in Perzië in het begin van de 5e eeuw.
In sommige Europese landen is “Benjamin” de naam voor het jongste kind, vooral als hij of zij veel jonger is dan de andere broers en zussen. Oudere ouders kiezen soms voor deze naam omdat ze waarschijnlijk geen kinderen meer zullen krijgen. Deze naam komt ook voor als familienaam.
De naam Benjamin wordt vaak afgekort als Ben, Benny of Benji, terwijl Benjamin vaak vriendelijk als Venya wordt aangeduid Ben is vaak een verkorte vorm van de naam Benjamin, maar Ben (Hebreeuws voor ‘zoon’) is soms een naam op zich. In Nederland bestaan ook Benjámin, Benjamín en Bénjamin. Er zijn ook mooie variaties in het buitenland, zoals Beniamino (Italiaans) en Peni (Hawaïaans).
Benjamin viert de katholieke naamdagen op 31 maart en 9 oktober. Benjamin Netanyahu (politicus) en Benjamin Franklin (ook politicus) zijn welbekend. Wij denken dat de beste naam Benjamin Britten (componist) is. In Nederland zijn andere bekende namen Benjamin van Rijl (voetballer). Benjamin is ook een vaak voorkomend personage in boeken en films. De ezel in George Orwell’s Animal Farm heet Benjamin, terwijl Spider-Man in het echte leven Peter Benjamin Parker heet.

Opbouw van de naam Benjamin

De naam Benjamin bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Benjamin is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Benjamin zijn .

Spelling van de naam Benjamin

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
E Edison
N New York
J Jérusalem
A Amsterdam
M Madagaskar
I Italia
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
E Eduard
N Nico
J Jan
A Anna
M Maria
I Izak
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
E Echo
N November
J Juliett
A Alfa
M Mike
I India
N November