Jongensnaam: Boris

Alles over de naam Boris

De jongensnaam Boris staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 87 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 196 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Strijder, Glorieus in het gevecht.

Herkomst en betekenis van de naam Boris

De naam Boris is afgeleid van de oude Slavische naam Borislav, die “briljant in de strijd” of “krijger” betekent. Boris komt ook veel voor in Bulgarije. De naam is waarschijnlijk een afkorting van Bogoris (zie Boris I van Bulgarije).
Een variant van deze voornaam is Boril. Deze naam betekent ook “bos, hoge grond” of “sterk”. Deze naam is Rusland binnengekomen via het Tataars-Mongoolse juk en is waarschijnlijk afgeleid van het Turkse woord “gain”, dat “winst” betekent. Bariz, dat “opvolger” betekent in het oude Perzisch, wordt in het Arabisch geïnterpreteerd als “vooraanstaand”. De naam Boris komt ook voor op …… Het is erg populair bij ouders in Frankrijk! En ook in Nederland en België.
De beroemdste Nederlandse Boris is misschien wel de Duitse tennisser Boris Becker. Verschillende Bulgaarse koningen hebben ook deze naam. Boris Jeltsin is de president van Rusland en Boris Johnson is de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk. Een andere beroemde Russische naam is Boris Pasternak, schrijver van ‘Dokter Zjivago’, Nobelprijswinnaar, overleden in 1960. In Europa zou de naam ook bekend zijn geworden door een violist genaamd Boris Lensky (1884-1972). In Nederland zijn Boris Dittrich en Boris van der Ham (beiden politici) en Boris Schuppen (voetballer) bekend Boris heeft ook een prachtig en indrukwekkend boek van Jaap ter Haar. En Boris was voor een lange tijd een ziekenhuiskat in het Telgui Ziekenhuis.

Opbouw van de naam Boris

De naam Boris bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Boris is Slavisch. Andere namen die lijken op Boris zijn .

Spelling van de naam Boris

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
O Oslo
R Roma
I Italia
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
O Otto
R Rudolf
I Izak
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
O Oscar
R Romeo
I India
S Sierra