Jongensnaam: Boyd

Alles over de naam Boyd

De jongensnaam Boyd staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 352 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 48 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geel, Blond, Eerlijk.

Herkomst en betekenis van de naam Boyd

De naam Boyd is de laatste jaren als een komeet opgedoken; de naam Boyd is van Schotse en Gaelische oorsprong. Het was oorspronkelijk een achternaam. Boyd is dus een oude Schotse achternaam. De naam wordt in verband gebracht met Simon, een van de broers en kind van Alan, zoon van Flatald. Simons zoon Robert werd Boyt of Boyd genoemd, van het Keltische woord boidhe, dat blank of geel betekent. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zij van Keltische oorsprong zijn, bestonden er in die tijd ook Saksische namen, Bud en Boyd, die misschien in de familie van de Stewards zijn getrouwd, maar Robert the Bruce schonk land aan Sir Robert Boyd als voorvader van de Earl of Kilmarnock. Aan de aristocratie van de graven van Kilmarnock in Schotland kwam een einde kort na de opstand van William Boyd bij de Slag bij Culloden in 1745. William werd gearresteerd en geëxecuteerd in de Tower van Londen in 1746. Hij liet een weduwe en drie zonen na. James, Lord Boyd, trouwde en volgde zijn vader op als Graaf van Erroll, als opvolger van zijn moeder in de titel. Veel achternamen werden in de late Middeleeuwen ook als voornaam gebruikt. Een andere theorie is dat de naam afkomstig is van het Gaelische “Bhoid” van het Isle of Bute in de Firth of Clyde, dat, zoals aan het begin van dit artikel is vermeld, een naam van territoriale oorsprong kan zijn. Deze achternaam kwam in de 17e eeuw veel voor in Edinburgh. In het Schots-Gaelisch zijn de familienamen Boid (mannelijk) en Bhoid (vrouwelijk) kosmopolitischer dan Bas, Bram en Boet en passen zij goed bij andere populaire jongensnamen die met een B beginnen, zoals Beau, Bodhi, Bowie en Boas. De naam is vooral bekend in de Engelssprekende wereld. Boyd Payne Gaines (acteur), Boyd Calvin Tinsley (musicus) en Dwight Devon Boyd Gayle (voetballer) behoren tot degenen die de naam hebben gedragen; Neal Boyd, winnaar van America’s got Talent, heeft de achternaam gedragen. In Nederland zijn Boyd Lukassen (voetballer) en Leon Boyd (Nederlandse honkbalspeler) bekend onder deze naam.

Mogelijk een plaatsnaam voor het eiland Bute, Schotland, dat in het Gaelic “fair” wordt genoemd. Het kan ook verband houden met het Gaelische woord “buidhe”, dat “geel, blond” betekent.

Opbouw van de naam Boyd

De naam Boyd bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Boyd is Schots. Andere namen die lijken op Boyd zijn .

Spelling van de naam Boyd

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
O Oslo
Y Yokohama
D Danemark

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
O Otto
Y Ypsilon
D Dirk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
O Oscar
Y Yankee
D Delta