Jongensnaam: Bruno

Alles over de naam Bruno

De jongensnaam Bruno staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 440 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 37 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Borstharnas, Pantser, Beer, Bruin, Glanzend.

Herkomst en betekenis van de naam Bruno

Bruno is een jongensnaam. De naam Bruno is afgeleid van het Oudgermaanse woord brun, dat bruin betekent. Dit ging over in het Latijnse brunus en uiteindelijk in het Italiaanse en Spaanse bruno. Bruno kan ook afgeleid zijn van brunjo, een Gotisch woord dat borstpantser betekent.
Het woord brun komt nog voor in sommige Germaanse talen. Het woord brunette is ook afgeleid van het Germaanse woord brun.
Het Germaanse woord brun is afgeleid van het Indo-Europese woord bher en heeft dezelfde betekenis (bruin). De heilige Bruno van Keulen was een Duitse monnik die in de 11e eeuw de kartuizerorde stichtte. De achternaam is afgeleid van Giordano Bruno, een filosoof die tijdens de Inquisitie op de brandstapel werd verbrand. Een hedendaagse drager is de Amerikaanse zanger Bruno Mars (1985-). Bruno Mars is een veelzijdige singer-songwriter die opgroeide in Hawaï. Oorspronkelijk heette hij Peter, maar hij kreeg de bijnaam Bruno toen hij twee jaar oud was.
Naamvarianten zijn Brunello en Nello.

Opbouw van de naam Bruno

De naam Bruno bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Bruno is Germaans. Andere namen die lijken op Bruno zijn .

Spelling van de naam Bruno

Spelling volgens het internationaal alfabet

B Baltimore
R Roma
U Uppsala
N New York
O Oslo

Spelling volgens het Nederlands alfabet

B Bernard
R Rudolf
U Utrecht
N Nico
O Otto

Spelling volgens het NAVO-alfabet

B Bravo
R Romeo
U Uniform
N November
O Oscar