Jongensnaam: Cornelis

Alles over de naam Cornelis

De jongensnaam Cornelis staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 156 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 118 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Gehoornde.

Herkomst en betekenis van de naam Cornelis

Cornelis is een jongensnaam. De oorsprong van de naam is onbekend, maar hij is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord cornu, dat hoorn betekent. De naam “Cornelis” betekent dan gehoornde. Deze verklaring is reeds te vinden in de Moralia van de Griekse historicus Plutarchus (Caput IV – Quaestiones Romanae), maar wetenschappelijk is de juistheid ervan niet bewezen. Cornelius was reeds de naam van een Romeinse gens (geslacht, familie) waartoe Cornelius Scipio, Africanus Maior (die Hannibal in 201 v. Chr. veroverde) behoorde. Zijn dochter heette Cornelia. De naam deed zijn intrede in de christelijke wereld door Cornelius, die in Handelingen 10 voorkomt. De naam Cornelis komt ook voor als familienaam. Varianten van de naam zijn Cees, Cor, Corné, Cornee, Corneel, Kees, Kezen, Korneel, Neel, Nelinus en Nelis. Meer specifiek zijn er Friese varianten zoals Knelis, Knillis, Knjillis, Kors, Krelis, Neeldert, Neelke, Neelt, Nele, Nelis en Nelle. Ook Cornelia, Cokkie, Cokky, Connie, Conny, Cor, Cora, Coreline, Corlijn, Cornelieke, Cornelien, Cornelisje, Cornelijne, Corrie, Corry, Kee, Keesje, Keet, Keetje, Kornelia, Neel, Neeltje, Neely, Nele, Nelia, Nelie, Neline, Nelke, Nella, Nellie en Nelly behoren tot de vele vrouwelijke varianten. De bekendste is misschien wel Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, die in de 16e eeuw de houtzagerij uitvond. Er zijn veel andere mensen die Cornelis heten, onder wie uitvinders, politici en kunstenaars.

Opbouw van de naam Cornelis

De naam Cornelis bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Cornelis is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Cornelis zijn .

Spelling van de naam Cornelis

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
O Oslo
R Roma
N New York
E Edison
L Liverpool
I Italia
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
O Otto
R Rudolf
N Nico
E Eduard
L Lodewijk
I Izak
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
O Oscar
R Romeo
N November
E Echo
L Lima
I India
S Sierra