Jongensnaam: Damian

Alles over de naam Damian

De jongensnaam Damian staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 200 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 90 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Overwinnen, Bedwingen.

Herkomst en betekenis van de naam Damian

Damian is een jongensnaam. Oorspronkelijk uit Griekenland. Damianus is afgeleid van het Oudgriekse δαμιανός (damianos) en verder van δαμάω (damao, “temmen”). De naam was bekend in het oude Griekenland en is later doorgegeven door christelijke heiligen.
De naam Damian is ook verwant aan Damia, de Griekse godin van de vruchtbaarheid. In de Romeinse mythologie wordt ze Ceres genoemd.

Damian is een zeer populaire naam in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen is de naam zelfs populairder dan in Griekenland, waar hij vandaan komt. De naam Damianus was bijzonder populair bij de eerste christenen in Europa. Het wordt toegeschreven aan de heilige Damianus, die samen met zijn broer Kosmas in de 4e eeuw de marteldood stierf. Hij is nu de patroonheilige van de dokters.
Damian is een naam die vaak voorkomt in literaire werken. De meest voorkomende is Damien Wayne, de zoon van Bruce Wayne in de Batman stripverhalen. Daarnaast is Damien Hirst een bekend kunstenaar. De naam Damien wordt ook vaak gebruikt, hoewel de naam Damian meer gangbaar is in de VS. De naam is ook populair bij Poolse ouders.

Opbouw van de naam Damian

De naam Damian bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Damian is Grieks. Andere namen die lijken op Damian zijn .

Spelling van de naam Damian

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
M Madagaskar
I Italia
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
M Maria
I Izak
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
M Mike
I India
A Alfa
N November