Jongensnaam: Daniël

Alles over de naam Daniël

De jongensnaam Daniël staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 69 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 221 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Mijn Rechter Is God (van Hebreeuwse Daniyyel).

Herkomst en betekenis van de naam Daniël

Daniel is een mooie klassieke jongensnaam. Daniel is bijgevolg een mannelijke naam. Daniel is afgeleid van de Hebreeuwse naam Daniyyel, van de elementen din wat “rechter” betekent en el wat “God” betekent. De naam Daniël betekent “God is mijn rechter”. De bekendste drager van deze naam is de profeet Daniël, die centraal staat in het gelijknamige bijbelboek, het Boek Daniël. Het oudtestamentische boek Daniël beschrijft de gevangenschap van de Joodse profeet in Babylon en zijn visioen over de laatste dagen van de aarde Dan of Danny is een gebruikelijke samentrekking van Daniël.
Alleen al in Nederland zijn er vele spellingsvarianten (die alle afzonderlijk in aantal worden geteld). Bijvoorbeeld, de varianten Daniel , Daniel , Dániel , Daniél , Danïel , Danièl , Däniel , Daníel , Daniēl , Daniêl , Dañiel , Dánièl , Daniël , Danìel , DaniËl en Daniěl zijn geregistreerd in het socialeverzekeringsregister Bank. In het verleden gaven de ouders de voorkeur aan Daniël, maar de laatste jaren doet Daniël het beter.
Daniel is een van de weinige mannennamen die klassiek en toch modern is, krachtig en toch vertrouwd, populair en toch niet clichématig. Het heeft ook een sterke oudtestamentische stamboom.
Daniel werd populair in de Verenigde Staten in de tijd van Daniel Webster en Daniel Boone, en de aantrekkingskracht ervan is internationaal, met Ierland, Spanje en Israël. Het was de naam van een van de grootste helden van de Bijbel, met het inspirerende verhaal van een profeet die in de leeuwenkuil werd gegooid en door zijn geloof werd beschermd. De naam maakt echter niet dezelfde plechtige en zware indruk als Abraham of Ezechiël. Bijnamen als Danny en Dan maken deze naam bekender. Net als bij andere klassieke namen kiezen veel moderne ouders er echter voor deze naam als volledige naam te gebruiken. Daniel werd onlangs verkozen tot een van de beste Spaanse jongensnamen.
Andere variaties zijn Dan(n)y, Daan, Daneel en Danyal; Daniel heeft ook de vrouwelijke vormen Daniëlla (Daniella, Daniela) en Daniëlle (Danielle). Er zijn veel beroemde en bekende mensen met deze naam. Daniel DeVito, Daniel Baldwin en Daniel Craig zijn beroemde acteurs. Daniel arab Moi was president van Kenia. In Nederland zijn Daniël Dekker (DJ), Daniël Lippens (ook DJ), voetballer Daniël de Ridder en Ernst Daniël Smid (zanger) bekend. Daniël Corns is een Vlaams politicus; de naam Daniël wordt ook graag gebruikt door schrijvers, regisseurs en scenarioschrijvers. Daniel Deronda is de hoofdpersoon van George Eliot’s gelijknamige literaire werk. Daniel Faraday is een personage in de serie Lost.

Opbouw van de naam Daniël

De naam Daniël bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Daniël is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Daniël zijn .

Spelling van de naam Daniël

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
A Amsterdam
N New York
I Italia
E Edison
L Liverpool

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
A Anna
N Nico
I Izak
E Eduard
L Lodewijk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
A Alfa
N November
I India
E Echo
L Lima