Jongensnaam: Dez

Alles over de naam Dez

De jongensnaam Dez staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 426 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 39 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De betekenis van de naam Dez is `begeerde`, of “van Zuid Munster” De naam wordt steeds populairder in Nederland..

Herkomst en betekenis van de naam Dez

Dez is een mooie, korte, hippe jongens- en meisjesnaam. In feite bestaat deze naam in Nederland pas 20 jaar. Hij wordt in Nederland vooral als jongensnaam gebruikt. Dez kan een afkorting zijn van het Engelse “Desired”. Vooral gezien het feit dat Dez waarschijnlijk is afgeleid van Des. In de Engelstalige wereld wordt Dez vooral gezien als een verkorte versie van Desmond. In dat geval is de betekenis afgeleid van de Ierse plaatsnaam Desmond, die een verengelsing is van het Ierse Deas-Mhumhna “South Munster”. De anglicisering van het Ierse Deasmhumhain is “zuid Munster”, verwijzend naar de regio Desmond in het zuiden van Ierland, dat ooit een koninkrijk was. De naam kan ook zijn afgeleid van een verwante familienaam (Britse vorm van Ó Deasmhumhnaigh) die wijst op een inwoner van de streek. Een bekend voorbeeld is de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en activist Desmond Tutu (1931-2021).
Spellingsvarianten van de naam zijn onder meer Déz en Dèz. Een variant van de naam is Dezi; de vrouwelijke variant is Deza; nog mooier is Deziala. Bekende namen zijn Dez Bryant en Dez Davila (sociale beroemdheid).

Opbouw van de naam Dez

De naam Dez bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Dez is Onbekend. Andere namen die lijken op Dez zijn .

Spelling van de naam Dez

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
E Edison
Z Zürich

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
E Eduard
Z Zaandam

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
E Echo
Z Zulu