Jongensnaam: Don

Alles over de naam Don

De jongensnaam Don staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 592 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 25 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Wereldheerser.

Herkomst en betekenis van de naam Don

Donny is een jongensnaam; Donny is een afkorting van Donald. Oorspronkelijk is Donald Gaelic, van Domhnall, Keltisch *Dubno-walos, ‘wereld’, ‘machtig’, en de naam betekent ruwweg ‘heerser over de wereld’. Dezelfde stam is waarschijnlijk te vinden in Dumnorix (waar het tweede element machtig betekent), dat samen met Caesar wordt genoemd. Verschillende oude Schotse koningen heetten Donald, en Donald I was de eerste christelijke koning van Schotland. Donny wordt dan ook vooral in het Engels en het Schots gebruikt, en is afgeleid van het Fenicisch, het Keltisch en het Iers-Gaelisch; Donny is een variant van de naam Adonis (Engels, Grieks en Spaans).
Donny is ook een bijnaam of afkorting voor vele namen, waaronder Don, Donahue, Donald, Donnelly en Donovan. In Nederland is de naam bekend geworden door de voetballer Donny van Beek.

Opbouw van de naam Don

De naam Don bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Donny is Keltisch. Andere namen die lijken op Don zijn .

Spelling van de naam Don

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
O Oslo
N New York
N New York
Y Yokohama

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
O Otto
N Nico
N Nico
Y Ypsilon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
O Oscar
N November
N November
Y Yankee