Jongensnaam: Douwe

Alles over de naam Douwe

De jongensnaam Douwe staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 390 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 43 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Inwoner van Dorië, Afstammeling van iemand in ballingschap, Geschenk.

Herkomst en betekenis van de naam Douwe

Dorian is een mooie jongens- en meisjesnaam. In de meeste landen geven ouders deze naam vaker aan jongens dan aan meisjes. In Nederland geven ouders hun zonen vier van de vijf keer een naam. De naam Dorian is een Engelse naam, maar hij is oorspronkelijk Grieks. De Britten noemden de inwoners van Doria ‘Doriërs’. De Doriërs waren een oude Griekse stam, een van de drie grote stammen van voor de Spartanen. De naam betekent letterlijk “van Doris”, een Grieks district, of “van Doros”, verwijzend naar de zoon van Helena van Sparta; Dorian is, samen met verwante namen als Dorothy en Dora, afgeleid van het Griekse woord doron, dat “geschenk” betekent.

Dorian werd als achternaam geïntroduceerd in Oscar Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray uit 1890, waarin de narcistische hoofdpersoon zijn jeugdige uiterlijk behoudt terwijl het portret op zijn zolder grotesk veroudert. Ondanks deze negatieve verwijzingen is de Dorische eigenschap sinds de jaren zestig consequent opgenomen in namenlijsten in Engelssprekende landen. Dorisch heeft ook een muzikale betekenis en is een van de modusnamen.
Acteur Dorian Harewood is een bekende verschijning in film en televisie; Dorian Bindel is een Nederlands acteur; Dorian van Rijsselberghe is een windsurfkampioen.

Opbouw van de naam Douwe

De naam Douwe bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Dorian is Engels. Andere namen die lijken op Douwe zijn .

Spelling van de naam Douwe

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
O Oslo
R Roma
I Italia
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
O Otto
R Rudolf
I Izak
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
O Oscar
R Romeo
I India
A Alfa
N November