Jongensnaam: Gabriël

Alles over de naam Gabriël

De jongensnaam Gabriël staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 326 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 52 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: (sterke) Man Van God.

Herkomst en betekenis van de naam Gabriël

Gabriel is een Hebreeuwse jongensnaam (Gaḇבēl (גְרִיאֵ)); Gabriel is de voornaam waaronder de aartsengel Gabriël bekend staat. Gabriël is de aartsengel die de Maagd Maria bezocht en haar vertelde dat zij de moeder van Jezus Christus zou worden. De naam Gabriël, die van Hebreeuwse oorsprong is, wordt vertaald als “God is mijn kracht”, “God is mijn machtige man” en “Gods held”.

In het christendom is Gabriël niet alleen een van de twee bijbelse aartsengelen (samen met Michaël), maar wordt hij ook vereerd als een drager van zeer goed nieuws. De naam wordt in vele talen en landen gebruikt. Het heeft ook vele afgeleiden, zoals Gabi (Duits en Spaans).
Van Gabriel zijn verschillende voornamen afgeleid, waaronder Gabrielle, Gabriella, Gaby, Gabriëlla en Gabriëlla. Er zijn ook veel variaties met een streepje of puntje over de e, zoals Gabriél, Gabrièl, Gabriël, Gabríel, Gábriel. Meestal genoemd in. Brazilië!

Opbouw van de naam Gabriël

De naam Gabriël bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Gabriël is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Gabriël zijn .

Spelling van de naam Gabriël

Spelling volgens het internationaal alfabet

G Gallipoli
A Amsterdam
B Baltimore
R Roma
I Italia
E Edison
L Liverpool

Spelling volgens het Nederlands alfabet

G Gerard
A Anna
B Bernard
R Rudolf
I Izak
E Eduard
L Lodewijk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

G Golf
A Alfa
B Bravo
R Romeo
I India
E Echo
L Lima