Jongensnaam: Gideon

Alles over de naam Gideon

De jongensnaam Gideon staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 451 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 36 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Bomenveller, (Hout)hakker, Met gewonde hand.

Herkomst en betekenis van de naam Gideon

Gideon is een mooie jongensnaam. De naam Gideon is verwant met het Hebreeuwse werkwoord “neerhalen”, d.w.z. “moordenaar, genezer, vernietiger”. Anderen leggen het uit als “met een gewonde hand”. In het Oude Testament was Gideon de zoon van Joas, een rechter die door God was geroepen om de Joden te redden van de Midjanieten. Deze naam werd populair onder de Puriteinen. Eerst vernietigde Gideon, op Gods bevel, het altaar van Baäl en versloeg hij Asherah. Hij werd toen Jerubbaäl genoemd (יְרַבּעַ, een samenstelling van rbb ‘veel’ en Baälsnaam, wat zoiets betekent als ‘Baäl is groot’). De namen Gideon en Jerubael duidden oorspronkelijk twee afzonderlijke personen aan (b.v. Rechters 9), maar werden later samengevoegd tot één verhaal.
In 2021 meldden Israëlische archeologen de ontdekking van een groep aardewerken vaten met de naam Jerubael. Dit is de eerste keer dat de naam buiten de Hebreeuwse Bijbel is gevonden. De scherven kwamen uit een urn uit de 12e of 11e eeuw v. Chr. Gideon is de naam van de vijfde heerser van Israël (zie Bijbel, Rechters 6-8). Hij was door een engel van God aangesteld om de redder van het volk te zijn in hun oorlog tegen de Midianieten (vandaar de profetische betekenis van deze naam). God gebood Gideon vervolgens de Midjanieten aan te vallen en te verdrijven. God reduceerde zijn leger, dat vaak “Gideons bende” wordt genoemd, tot slechts 300 man. Met dit kleine leger, lanceerde hij een verrassingsaanval. Gideon gaf iedere man een ramshoorn (shofar), een fakkel en een pot van aardewerk. Het leger omsingelde de Midjanieten rustig, en op Gideons teken brak iedere man de kruik en blies op de ramshoorn. Door dit wonder versloeg het leger van Gideon de Midjanieten.
Gideon was een door God aangestelde leider. Na zijn wonderbaarlijke overwinning wilden de Israëlieten hem tot koning kronen. Maar Gideon weigerde en zei dat alleen God hun ware leider was. Tijdens het leven van Gideon heerste er 40 jaar lang vrede in het land Israël.
De naam werd gebruikt door de Franse Hugenoten en de Engelse Puriteinen. De laatste bracht de naam naar de VS. Het is ook traditioneel in Nederland, vooral onder vluchtelingen in de regio’s Cassand en Warkelen. Vandaag de dag is de naam wijdverbreid in heel Nederland.
Gideon is niet langer een verwaarloosde naam uit het Oude Testament, maar is nog steeds een goede keuze voor ouders die verder willen gaan dan versleten Bijbels zoals Benjamin. Samuel en Jacob.

Gideon bereikte zijn hoogtepunt in de kortstondige tv-serie Gideon’s Crossing, en is meer recent te horen als de hoofdrolspeler in Criminal Minds. Hij komt ook voor in de Harry Potter-reeks als Gideon Prewett, de broer van Molly Weasley, en in de Scott Pilgrim-reeks als de antiheld Gideon Gordon Graves.

De Gideonbijbel, die in elke hotelkamer te vinden is, is naar Gideon genoemd omdat hij symbool staat voor het grote werk van een paar mensen.
Bekende mensen die Gideon als hun zoon hebben gekozen zijn Neil Patrick Harris en Ziggy Marley. In Nederland zijn bekende namen onder meer Gideon Jan Werdum (wetenschapper) en Gideon Samson (schrijver).
In Nederland bestaan ook de benamingen Gidéon, Gidëon, Gidêon, Gídeon, Gideön, Gideón en Gidèon.

Opbouw van de naam Gideon

De naam Gideon bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Gideon is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Gideon zijn .

Spelling van de naam Gideon

Spelling volgens het internationaal alfabet

G Gallipoli
I Italia
D Danemark
E Edison
O Oslo
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

G Gerard
I Izak
D Dirk
E Eduard
O Otto
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

G Golf
I India
D Delta
E Echo
O Oscar
N November