Jongensnaam: Ivar

Alles over de naam Ivar

De jongensnaam Ivar staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 233 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 76 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Strijder, Krijger met pijl en boog.

Herkomst en betekenis van de naam Ivar

Ivar is een stoere Scandinavische jongensnaam De gangbare verklaring voor de betekenis van de naam Ivar is dat het een combinatie is van de woorden “taxus” en “krijger”. Naamsvarianten zijn onder meer Ivor en Iver Er valt veel te zeggen over de naam Ivar Ivar is een Noors-Gaelische jongensnaam. De Noorse Gaelic cultuur ontstond toen de Vikingen (Noormannen) zich in Ierland, Schotland en de Schotse eilanden vestigden, rond de 9e eeuw. Deze Noorse immigranten (die aanvankelijk Oud-Noors spraken) namen de plaatselijke Gaelic (Keltisch) cultuur over en trouwden met het Gaelic. Zo werd het Noors-Gaelische, of Viking-Keltische volk geboren. Zij breidden hun koninkrijken en gebieden uit tot Noord-Brittannië, Ierland, het eiland Man en kleinere eilanden. De belangrijkste dynastie van de Noorse Gaels was de Uí Ímair (Huis van Ivar). Uit deze dynastie kwam een koning voort die Ímar (Gaelic) of Ívarr (Oud-Noors) werd genoemd, bekend als de Normandische koning van Ierland en geheel Brittannië, die regeerde van 857 tot 873 en stierf rond 873. De Engelse vorm van deze naam is Ivo(o)r. Uiteindelijk werden de Norse meer Gaelic-achtig en verdwenen als een onafhankelijke groep. Hun invloed blijft echter voortduren. Verscheidene Schotse clans hebben hun wortels in het Noors-Gaelisch. En er zijn familienamen die naar Ivar verwijzen, zoals MacIver, Clan MacIver, MacIvor, MacGyver en McKeever.
Veel bronnen verwijzen naar Ivar als een Scandinavische of Keltische naam, terwijl het in feite beide is. Het is de meest voorkomende naam in Noorwegen, andere Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nederland is Ivar al lang een gewone naam. Elk jaar noemen zo’n 75 ouders hun zoon Ivar. Ivar Oosterloo is een bekende deelnemer aan The Voice. Willa Cather’s roman O Pioneers! met een personage dat Crazy Ivar heet).

Opbouw van de naam Ivar

De naam Ivar bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Ivar is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Ivar zijn .

Spelling van de naam Ivar

Spelling volgens het internationaal alfabet

I Italia
V Valencia
A Amsterdam
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

I Izak
V Victor
A Anna
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

I India
V Victor
A Alfa
R Romeo