Jongensnaam: James

Alles over de naam James

De jongensnaam James staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 7 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 634 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Hij Zal Beschermen, Moge God beschermen, Houder van de hiel.

Herkomst en betekenis van de naam James

De naam James is de Engelse versie van de bijbelse naam Jacob. In het Hebreeuws is het ja’aqob; de betekenis is onzeker, maar Jakob betekent waarschijnlijk “hij zal beschermen”. In het Oude Testament was Jakob (later Israël) de zoon van Izaäk en Rebekka en de vader van de 12 stichtende stammen van Israël. Hij werd geboren op de hielen van zijn tweelingbroer Esau, en zijn naam is uitgelegd als ‘hoeder van de hiel’ of ‘ontdoener’, omdat hij zich tweemaal het recht van zijn broer als eerstgeboren zoon toe-eigende (zie Genesis 27:36). Jakob wordt vereerd in alle Abrahamitische godsdiensten – jodendom, christendom en islam. Sint Jakobus wordt beschouwd als de patroonheilige van Spanje en de voormalige Spaanse koloniën (Chili, Guatemala en Nicaragua) onder de Spaanse heilige Santiago. Veel plaatsen en organisaties in Spaans- en Engelssprekende landen zijn naar de heilige genoemd (Jacob, Santiago in Spanje, St James in het VK). In sommige landen heeft de naam Jacob een eigen uitspraak. In Frankrijk is het Jacques. In Spanje is het Santiago, in Italië Giacomo of Jacobbe, in Portugal Jaimi, en in de Tsjechische Republiek en Polen Jakub. Andere verwante namen zijn Iago, Jacob, Jaco, Jacobo, Jaime en Hakob; de spelling James is afgeleid van de Latijnse variant Iacobus en het laat-Latijnse Iacomus.
Vrouwennamen als Jacqueline, Jacobina en Jacquez werden gevormd uit varianten van de naam Jacob, waaronder Jacques, James en Jacob. De naam James komt ook vaker voor als meisjesnaam. De dochter van Ryan Reynolds en Blake Lively heet bijvoorbeeld James; James is ook een oude achternaam, zoals Jesse James en Lebron James.
De beroemdste is het fictieve personage, James Bond. Er zijn veel beroemde Jamesen, van basketbalsterren (James Harden) tot muzikanten (James Brown), schrijvers (James Joyce), uitvinders (James Watt) en presidenten (James Yule Carter, Jimmy Carter)…” Hij zegt. Misschien is James Dean de beroemdste James?

Opbouw van de naam James

De naam James bestaat uit 5 letters. De oorsprong van James is Engels. Andere namen die lijken op James zijn .

Spelling van de naam James

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
A Amsterdam
M Madagaskar
E Edison
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
A Anna
M Maria
E Eduard
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
A Alfa
M Mike
E Echo
S Sierra