Jongensnaam: Jelte

Alles over de naam Jelte

De jongensnaam Jelte staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 160 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 117 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Beschermer, Wilskracht, Waarde.

Herkomst en betekenis van de naam Jelte

Jelte is een jongensnaam. De naam is waarschijnlijk een variant op de spelling van Jelle; de namen Jelle en Jelte zijn afgeleid van Germaanse namen die beginnen met de stam “gild”, die de stam van de naam is. Dit betekent ‘opoffering’ of ‘waarde’.
De naam kan van Friese oorsprong zijn als een variant van Gelle. Het is een verkorte versie van een Germaanse naam die begint met “geld”, verkort met één letter. Het betekent ‘waarde, betaling, beloning, opoffering’.
Jelte en Jelle kunnen ook een verkorte vorm zijn van Guilielmus, afgeleid van Wilhelm. Het eerste deel van de naam betekent “wilskracht, inspanning” en het tweede deel “bedekking, bescherming, helm”. Bekende namen zijn Jelte Sondij (journalist) en Jelte Amsing (voetballer); Jelte is ook de naam van muzikant Jett Rebel.

Opbouw van de naam Jelte

De naam Jelte bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Jelte is Fries. Andere namen die lijken op Jelte zijn .

Spelling van de naam Jelte

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
E Edison
L Liverpool
T Tripoli
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
E Eduard
L Lodewijk
T Teunis
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
E Echo
L Lima
T Tango
E Echo