Jongensnaam: Joep

Alles over de naam Joep

De jongensnaam Joep staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 38 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 316 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God voege toe, Geve vermeerdering (van Jozef), Hij zal beschermen (van Jacob).

Herkomst en betekenis van de naam Joep

Joep is een jongensnaamnaam en is afgeleid van Jozef, aangezien het een variant is van de naam Joop of Jop. De naam Jozef is afgeleid van het Hebreeuws en betekent “Gods zegen, vermeerdering”. De naam Joep is ook een Nederlandse jongensnaam, oorspronkelijk een verkorte vorm van de naam Jacob. De notatie Youp betekent ‘hij beschermt’ en is ontstaan onder de vrienden van cabaretier Youp van ’t Hek (echte naam: Joseph Jacobus Maria van ’t Hek) in 1973. De vrouwelijke naam Joepje is een vleiende vorm van Job of Jacob.
Bekende dragers van deze naam komen vooral in Nederland voor. Voorbeelden zijn cabaretier Joep van Deudekom en sportcommentator Joep Schreuder, terwijl Joep Beving bekend werd als Nederlander dankzij een pianostuk dat hij naar Spotify uploadde. Maar er is meer met Joep!
Sinds 1957 is het standbeeld van D’r Joep op de Markt in het centrum van Kerkrade vernoemd naar ‘d’r Joep, inne echte köaler’, d.w.z. onze Joep, de echte mijnwerker.
Tapu en Joep zijn twee apen uit de gelijknamige kinderboekenserie van Henri Arnoldus uit 1954; Joep Meloen, gespeeld door André van Duin in de film Ik ben Joep Meloen uit 1981, is een andere beroemde fictieve naam.

Opbouw van de naam Joep

De naam Joep bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Joep is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Joep zijn .

Spelling van de naam Joep

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
O Oslo
E Edison
P Paris

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
O Otto
E Eduard
P Pieter

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
O Oscar
E Echo
P Papa