Jongensnaam: Johannes

Alles over de naam Johannes

De jongensnaam Johannes staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 105 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 172 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Is Genadig.

Herkomst en betekenis van de naam Johannes

Johannes is een zeer populaire jongensnaam. Het heeft potentieel, en zeker als afgeleiden worden meegerekend, is het de meest gegeven naam in Nederland. En hoewel korte, stevige namen de voorkeur genieten, zal het nog minstens een eeuw duren voordat andere namen Johannes en zijn afleidingen zullen inhalen Johannes is de Latijnse versie van de Griekse naam Ioannes. De naam is verwant met de Griekse naam Ιωαννης (Ioannes), die van bijbelse oorsprong is en “Jahweh is barmhartig” betekent of in het Hebreeuws “Johanan of Jokanan” of “godvrezende”.

Namen afgeleid van Johannes zijn onder andere. Johan, Joan, Jan, Johann, Jonas, John, Joost, Hans, Han en Wanes. John, Jon, Johnny, Jonny in het Engels, Jens in het Deens, Jean in het Frans, Juan in het Spaans, João in het Portugees, Joan in het Catalaans, Giovanni in het Italiaans, Jonas in het Litouws, Ion in het Roemeens in het Hongaars, János in het Hongaars, en de varianten Sean (of Shaun of Shawn) of Ian in het Schots-Iers.

De vrouwelijke vorm van Johannes is Johanna of Johanne, wat in het Engels Joanna of Jane is en in het Frans Jeanne, waarbij Jeanine of Janine minder vleiend is.

Johannes is onder meer bekend van de volgende bijbelse personages. (1) Johannes de Apostel, een volgeling van Jezus, waarschijnlijk dezelfde als Johannes de Evangelist, hoewel de laatste minder waarschijnlijk is omdat Johannes’ Evangelie waarschijnlijk 100 jaar later werd geschreven. (2) Johannes de Evangelist, schrijver van het Evangelie volgens Johannes (3) Johannes de Doper, profeet en neef van Jezus. Onder de jongere generatie zijn Johannes Gutenberg (1398-1468), uitvinder van de boekdrukkunst, de astronoom Johannes Kepler (1571-1630) en de componist Johannes Brahms (1833-1897) zeer bekend. In Nederland zijn ook veel beroemde mensen bekend met deze naam, waaronder Johannes Vermeer (schilder), Johannes Calvijn (theoloog) en Jan (eigenlijk Johannes) Smit (zanger).

Opbouw van de naam Johannes

De naam Johannes bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Johannes is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Johannes zijn .

Spelling van de naam Johannes

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
O Oslo
H Havanna
A Amsterdam
N New York
N New York
E Edison
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
O Otto
H Hendrik
A Anna
N Nico
N Nico
E Eduard
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
O Oscar
H Hotel
A Alfa
N November
N November
E Echo
S Sierra