Jongensnaam: Jonah

Alles over de naam Jonah

De jongensnaam Jonah staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 106 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 171 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Duif.

Herkomst en betekenis van de naam Jonah

Jonah is een populaire jongensnaam. Jona betekent Jona in het Grieks. Jona is afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘Jona’. Dit betekent ‘duif’. Naam van een van de zogenaamde kleine profeten van het Oude Testament. Het verhaal van Jona (de prediker van Ninevé) in de vis werd vooral populair in de Middeleeuwen. Denk ook aan het werkwoord jonas. De oudtestamentische profeet Jona werd opgeslokt door een walvis, maar keerde drie dagen later ongedeerd terug. Hoewel niet zo populair als Jacob of Joshua, wordt Jona steeds meer gewaardeerd door ouders die op zoek zijn naar een populaire bijbelse naam.
Het komt ook voor in het Nieuwe Testament als de naam van de vader van de apostel Simon Petrus (Mattheüs 16, 17 e.v.). De naam Jona was al in gebruik in de 12e eeuw. Bekende personages met deze naam zijn te zien als de charmante Jonah in films als Sleepless in Seattle en Knocked Up. Jonah Hill (acteur) en Jonah Lomu (rugbyspeler) zijn andere beroemde voorbeelden. In de Verenigde Staten zijn verschillende beroemde Amerikaanse kinderen met deze naam geboren, waaronder Jonah Patitz, zoon van supermodel Tatiana, en Jonah Buckland, zoon van Coldplay-gitarist Johnny Buckland. In Nederland kennen we tafeltennisser Jonah Kahn.

Opbouw van de naam Jonah

De naam Jonah bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Jonah is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Jonah zijn .

Spelling van de naam Jonah

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
O Oslo
N New York
A Amsterdam
H Havanna

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
O Otto
N Nico
A Anna
H Hendrik

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
O Oscar
N November
A Alfa
H Hotel