Jongensnaam: Joseph

Alles over de naam Joseph

De jongensnaam Joseph staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 544 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 28 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Voege Toe, Geve Vermeerdering.

Herkomst en betekenis van de naam Joseph

Joseph is een veel voorkomende mannennaam afgeleid van het Hebreeuwse Jozef (יוֹף). De vorm Josef wordt vooral gebruikt in het Engels, Frans en enkele Duitstalige landen (anders dan ‘Josef’, wat hetzelfde is als NL). Deze spelling komt ook als variant voor in Scandinavische landen. In het Portugees en Spaans wordt het gespeld als “José”. In het Arabisch, met inbegrip van de Koran, wordt het gespeld als “يوسف Yūsuf”. In het Perzisch, ‘Yūsuf’.
De Bijbel geeft twee verklaringen voor de naam Jozef. De ene wordt vergeleken met Asaf, die afgeleid is van de wortel /’sp/ wat ‘weggenomen’ betekent en zegt: ‘Zij werd zwanger en baarde een zoon, en God nam mijn smaad weg’; de tweede wordt vergeleken met Jozef in de wortel /ysp/ en wordt geïdentificeerd met de betekenis ’toevoegen’ en zegt: ‘Zij noemde zijn naam Jozef, en de Heer zei tegen mij een andere Hij zei me dat Hij nog een zoon aan me zou toevoegen”. Volgens de Joodse Encyclopedie is dit een goddelijke naam die verwijst naar YHWH. Het kan ook bestaan uit de Hebreeuwse woorden yadah en asaf, die “lof” of “heerlijkheid” betekenen.

De naam heeft in vele landen in verschillende vormen aan populariteit gewonnen; zo was Joseph, naast Robert, een van de slechts twee namen die van 1925 tot 1972 in de top 10 van jongensnamen in de Verenigde Staten bleef staan. De naam Jozef is bijzonder populair in het moderne Israël als “Yossi” of “Yossef”, en in Italië als “Giuseppe”, de meest voorkomende mannennaam in de 20e eeuw. In de eerste eeuw na Christus was Yosef de op één na populairste mannennaam voor Joden in Palestina.

In Genesis was Jozef de elfde zoon van Jakob en de oudste zoon van Rachel, in het Hebreeuws bekend als Jozef ben Jakob. In het Nieuwe Testament is hij het meest bekend als Jozef, de echtgenoot van Maria, de moeder van Jezus, en Jozef van Arimathea, de geheime discipel van Jezus die het graf leverde waarin Jezus werd begraven.
Van vroegere keizers en koningen tot de recente president van de VS, Joseph Robinette Biden Jr, en van Michael Joseph Jackson tot acteur Joe Pesci, vele beroemde mensen hebben hun sporen nagelaten.

Opbouw van de naam Joseph

De naam Joseph bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Joseph is Frans. Andere namen die lijken op Joseph zijn .

Spelling van de naam Joseph

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
O Oslo
S Santiago
E Edison
P Paris
H Havanna

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
O Otto
S Simon
E Eduard
P Pieter
H Hendrik

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
O Oscar
S Sierra
E Echo
P Papa
H Hotel