Jongensnaam: Joshua

Alles over de naam Joshua

De jongensnaam Joshua staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 96 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 180 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God is mijn redder.

Herkomst en betekenis van de naam Joshua

Joshua is een Hebreeuwse jongensnaam die “God of Jahweh is de Verlosser” betekent. Jozua is afgeleid van het Hebreeuwse “Joshua”, wat betekent “Jahweh is de Verlosser”. De oorspronkelijke vorm van Joshua was “Hoshea”, die geleidelijk veranderde in “Yehoshua” en “Joshua”. “Jezus” zou de Griekse vorm van Joshua zijn. Joshua of Jehoshuaa (Hebreeuws: יְהוֹשֱֻעַ enיַ ješûa’, “YHWH (is) redder / (salvion / hulp) was, volgens de Hebreeuwse Bijbel, de leider van Israël na Mozes. Het bijbelse boek Jozua is naar hem genoemd. Jozua was de zoon van Nun uit de stam van Efraïm en werd geboren in het oude Egypte, vóór de Exodus uit Egypte. Jozua was een dienaar en assistent van Mozes, die hem Jozua noemde van zijn oorspronkelijke naam, Hosea. Hij leidde het leger in de oorlog tegen de Amalekieten en was ook een van de 12 verspieders die door Mozes naar Kanaän werden gezonden.

Na de dood van Mozes werd Jozua de leider van de Israëlieten en speelde een centrale rol bij de verovering en de verdeling van het land. Zoals Mozes de levensomstandigheden van de Israëlieten bepaalde door het geven van instructies, zo zorgde Jozua voor een verdere basis voor het volk door het land te veroveren en te verdelen. De naam Joshua is vooral de laatste jaren steeds populairder geworden; het is een naam die in Nederland sinds ongeveer de jaren zeventig wat vaker voorkomt. Jozua komt ook voor in de Bijbel. Daarin was hij Mozes’ assistent en werd hij uiteindelijk de leider van de stammen van Israël na Mozes’ dood.
Afgeleide voornamen zijn Joshua, Josias en Jozka. Joshua heeft een zachter klinkende midden- en klinkeruitgang, waardoor het een nieuwe, zachtere jongensnaam is na zijn bijbelse broers Noach en Asher; als je Joshua leuk vindt maar liever iets meer uitgesproken, overweeg dan Josiah of Jasper. Joshua Reynolds (schilder) en Joshua Groban (acteur) zijn welbekend. In Nederland zijn bekende namen de voetballer Joshua Zirkzee en de muzikant Joshua Nolet.

Opbouw van de naam Joshua

De naam Joshua bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Joshua is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Joshua zijn .

Spelling van de naam Joshua

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
O Oslo
S Santiago
H Havanna
U Uppsala
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
O Otto
S Simon
H Hendrik
U Utrecht
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
O Oscar
S Sierra
H Hotel
U Uniform
A Alfa