Jongensnaam: Kay

Alles over de naam Kay

De jongensnaam Kay staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 204 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 88 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geluk, Vreugde.

Herkomst en betekenis van de naam Kay

Kay is een meisjesnaam en een jongensnaam. In Scandinavië en Nederland is het een 100% jongensnaam, terwijl het in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voornamelijk een meisjesnaam is. In Frankrijk geven veel ouders deze naam zowel aan meisjes als aan jongens. In België is het meer een jongensnaam dan een meisjesnaam; de naam Kay is waarschijnlijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Het wordt vooral plaatselijk gebruikt als afkorting voor andere namen, zoals Kathrerina (Kathy, Kay). Volgens de Nederlandse Namenbank is het een verkorte vorm van Caius. De naam Caius is wellicht afgeleid van het Latijnse ‘gaudere’. Dit betekent “zich verheugen”.
De naam komt ook voor in het Fries, waar men er de voorkeur aan geeft hem als Kai te schrijven. Het is waarschijnlijk een afkorting van Oudfries Kaimbe ‘krijger’. Het kan ook een samentrekking zijn van de kinderwoorden Cornelis, Gerard en Nicolaas.
Cornelis betekent waarschijnlijk “de gehoornde”; Gerard is een Germaanse naam die “sterk met de speer” betekent. Nicholas betekent “veroveraar van/met het volk”.

Opbouw van de naam Kay

De naam Kay bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Kay is Engels. Andere namen die lijken op Kay zijn .

Spelling van de naam Kay

Spelling volgens het internationaal alfabet

K Kilogramme
A Amsterdam
Y Yokohama

Spelling volgens het Nederlands alfabet

K Karel
A Anna
Y Ypsilon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

K Kilo
A Alfa
Y Yankee