Jongensnaam: Lex

Alles over de naam Lex

De jongensnaam Lex staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 191 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 96 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Afweerder Der Mannen, De Beschermer.

Herkomst en betekenis van de naam Lex

Lex is een afkorting voor Alexander. De naam Lex komt veel voor in Nederland, maar nog meer in België. Alexander is een jongensnaam die is afgeleid van het Oudgriekse Ἀλέξανδρος (Aléxandros). Het betekent “beschermer” of “verdediger van anderen”; Alex en Alexander zijn ook afgeleid van Alexius, dat een iets andere betekenis heeft van “helpen of beschermen”. De twee Alex etymologieën zijn in de meeste talen niet van elkaar te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde etymologie en is een verkorte vorm van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, die soms een variant is van de spelling Alix. Alexander heeft vele alternatieve spellingen, waaronder Alejandro, Alessandro en Alexander; bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha.
De naam Alexander is een van de titels van de Griekse godin Hera, die in die context gewoonlijk wordt opgevat als “de vrouw die krijgers helpt”. In de Ilias wordt het personage Paris ook Alexander genoemd. In de Griekse wereld werd de naam gepopulariseerd door de militaire veroveringen van de Macedonische koning Alexander III, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος).
De naam werd in de Middeleeuwen gepopulariseerd door de zogenaamde Alexanderromans, waarvan ook het gedicht Alexandrine is afgeleid.
De naam komt vele malen voor in het Nieuwe Testament. Ook vele heiligen en pausen (acht in totaal) zijn naar Alexander genoemd. Bovendien zijn vele heersers, koningen en keizers naar Alexander genoemd, waaronder onze koning.
Bekende mensen met de naam Lex in Nederland zijn Lex Goudsmit en Lex Harding.

Opbouw van de naam Lex

De naam Lex bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Lex is Engels. Andere namen die lijken op Lex zijn .

Spelling van de naam Lex

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
E Edison
X Xantippe

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
E Eduard
X Xantippe

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
E Echo
X X-ray