Jongensnaam: Luca

Alles over de naam Luca

De jongensnaam Luca staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 9 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 616 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Licht, Maan, Afkomstig Uit Lucanië.

Herkomst en betekenis van de naam Luca

Luca is een populaire jongensnaam en wordt ook steeds populairder als meisjesnaam. In Nederland wordt de naam nu één op de vijf keer aan meisjes gegeven. In Italië is Luca een echte jongensnaam en in Hongarije een echte meisjesnaam; de naam Luca is een verkorte vorm van Lucas. Er worden verschillende versies geciteerd voor de betekenis. Lucas is afgeleid van het Griekse Λουκάς, terwijl de Romeinse persoonsnaam Lucius waarschijnlijk verwant is met het Latijnse “lux” (“licht”) en “luna” (“maan”). Anderen zeggen dat hij “uit Lycië kwam”, dat in het Grieks ook Luka heette (zie Lukka). De beroemdste oude Lucas is Lucas de Evangelist.
In Nederland en België komt de naam ook voor onder de namen Luc, Luuc, Luuk, Luck en Luuck; Luka, Loeka en Louka (ook als meisjesnaam). Bekende namen zijn de Italiaanse voetballer Luca Toni en de Australische actrice Luca Sardelis. In Nederland zijn onder meer Luca Smit (zoon van Monique Smit) en Luca Hollestelle (actrice) bekende namen.

Opbouw van de naam Luca

De naam Luca bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Luca is Latijn. Andere namen die lijken op Luca zijn .

Spelling van de naam Luca

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
U Uppsala
C Casablanca
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
U Utrecht
C Cornelis
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
U Uniform
C Charlie
A Alfa