Jongensnaam: Lukas

Alles over de naam Lukas

De jongensnaam Lukas staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 136 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 134 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Afkomstig Uit Lucanië, Brenger van het licht..

Herkomst en betekenis van de naam Lukas

Lucas is een populaire jongensnaam; de naam Lukas is afgeleid van de naam Lucas. En Lucas is een Latijnse afgeleide naam van het Griekse Loukas. Volgens de Griekse afleiding is Lucas de beschermheilige van artsen, kunstenaars en creatieve mensen.
Interessant is dat Luca ook “volk van Lucania” betekent. Dit houdt verband met de historische regio Lucania in Zuid-Italië, die in de oudheid zo zou zijn genoemd naar een woord dat helder of glanzend betekent. Dat is logisch, want Luca betekent in het Latijn “iemand die licht brengt”.
Lucas is ook de naam van de derde evangelist en auteur van de Handelingen van de Apostelen, die handelt over de avonturen van de apostelen. Lucas vergezelde Paulus op zijn zendingsreizen en maakte vele daarvan zelf mee.
Er zijn vele varianten, waaronder Lukas, Luca, Luka, Luuc en Luuk.

Opbouw van de naam Lukas

De naam Lukas bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Lukas is Latijn. Andere namen die lijken op Lukas zijn .

Spelling van de naam Lukas

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
U Uppsala
K Kilogramme
A Amsterdam
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
U Utrecht
K Karel
A Anna
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
U Uniform
K Kilo
A Alfa
S Sierra