Jongensnaam: Luuk

Alles over de naam Luuk

De jongensnaam Luuk staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 12 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 583 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Licht, Maan, Afkomstig Uit Lucanië.

Herkomst en betekenis van de naam Luuk

Luuk is een stoere en populaire jongensnaam. Zoekt u een klassieke, traditionele, mannelijke naam die bij ouders erg in de smaak valt, denk dan eens aan de naam Luuk; de naam Luuk is waarschijnlijk afgeleid van de naam Lucas, die een mannelijke naam is met een mannelijke betekenis. Er zijn verschillende versies van de betekenis geciteerd. De naam “Lucas” zou zijn afgeleid van het Griekse woord Λουκάς (Lucas) en verder van de Romeinse eigennaam “Lucius”, die verwant is met de Latijnse woorden “lux” (licht) en “luna” (maan). Een andere theorie is dat “Lucas” is afgeleid van “Lucanus” (Grieks Λουκανός, Loukanos ), wat “uit Lucania” betekent. Sommigen zeggen ook “uit Lycië”, dat in het Grieks ook Luka werd genoemd (zie Lukka). De beroemdste oude Lucas is Lucas de Evangelist.
In Nederland en België bestaan ook de namen Luc, Luca, Luuc, Luck en Luuck. Ook gezien zijn Luka, Loeka en Louka (ook als meisjesnamen); Luuk de Jong, Luuk Brouwers en Luuk Koopmans zijn bekende voetballers met deze naam; Luuk van Middelaar en Luuk Tinbergen zijn beroemde wetenschappers.

Opbouw van de naam Luuk

De naam Luuk bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Luuk is Nederlands. Andere namen die lijken op Luuk zijn .

Spelling van de naam Luuk

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
U Uppsala
U Uppsala
K Kilogramme

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
U Utrecht
U Utrecht
K Karel

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
U Uniform
U Uniform
K Kilo