Jongensnaam: Lyam

Alles over de naam Lyam

De jongensnaam Lyam staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 307 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 56 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Beschermer, Wilskracht, Streven, Helm, Koning.

Herkomst en betekenis van de naam Lyam

Lyam is een stoere en enigszins unieke voornaam, want Lyam is het jongere broertje van de meer bekende en veel voorkomende naam Liam. Lyam lijkt ook een Franse variant te zijn van de naam Liam. In ieder geval is de naam Lyam zeer populair in Frankrijk, België en Nederland. Lyam kan echter niet ook als Franse variant van Liam worden gebruikt, want Liam wordt in Frankrijk driemaal zo vaak gekozen. Oorspronkelijk was Liam, of Lyam, een Ierse jongensnaam die “vastberaden bescherming” betekent.
Lyam is in Ierland ontstaan als bijnaam voor Uilliam, een variant van William, een Engelse naam met Germaanse wortels die naar Ierland werd gebracht toen de Engelsen Groot-Brittannië ontvluchtten na de Normandische verovering. De Ieren begonnen Engelse namen te gebruiken, zoals William, en William en zijn verkorte vormen, Liam en Liam, ontwikkelden zich.
Lyam en Liam begonnen als een verkorte vorm van William, maar staan al lang op zichzelf en zijn de laatste jaren een van de populairste namen voor babyjongens geworden.
De Ierse acteur Liam Neeson speelde een sleutelrol om Liam in de hitlijsten te krijgen. Zo ook voormalig Oasis-lid Liam (geboren William) Gallagher en, meer recent, One Direction-lid Liam Payne. Beroemdheden die Liam als hun zoon hebben gekozen zijn onder meer Tori Spelling, Calista Flockhart, Rod Stewart, Kevin Costner en Craig Ferguson.
In het buitenland is het zeer populair, zowel in Zweden als in de Verenigde Staten en Ierland.
Met zijn vrolijke, rijke textuur houdt Liam vast aan zijn positie als populairste jongensnaam beginnend met de letter L.
De naam Lyam is unieker en werd ook wat later populair (waarschijnlijk omdat ouders een naam zochten om het al populaire Liam te vervangen). De naam wordt in Frankrijk ook vaak in combinatie gebruikt – Lyam Alexander en Lyam Daniël zijn ook favoriet – maar de naam wordt vooral gebruikt voor de kinderen van Franse beroemdheden. Lyam Osson (geboren in 2011) is de zoon van Quentin Osson (voetballer), Lyam Savo (2015) is het kind van Stephanie Clervois & Eric Savo en Lyam Niamh (2013) is de zoon van Mamadou Niamh.

Opbouw van de naam Lyam

De naam Lyam bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Lyam is Iers. Andere namen die lijken op Lyam zijn .

Spelling van de naam Lyam

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
Y Yokohama
A Amsterdam
M Madagaskar

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
Y Ypsilon
A Anna
M Maria

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
Y Yankee
A Alfa
M Mike