Jongensnaam: Maarten

Alles over de naam Maarten

De jongensnaam Maarten staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 352 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 48 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: (Ik) Strijd of Tevredenheid Over Oorlog.

Herkomst en betekenis van de naam Maarten

Maarten is een Nederlandse jongensnaam. Maarten is afgeleid van Martinus, een Latijns cognomen (deel van de traditionele Romeinse naam, zoals gedefinieerd door de oude Romeinse richtlijnen voor namen) en een voornaam. De naam was oorspronkelijk een samentrekking van de Latijnse naam Martius, wat “van Mars” betekent. Mars was de Romeinse god van de oorlog, wiens naam verwant is met het Griekse marnamai ‘ik vecht’. Sint Maarten was een Romeins soldaat (gestorven ca. 397). Sommigen zeggen dat hij de helft van zijn mantel aan bedelaars gaf. Hij is een van de nationale heiligen van Frankrijk. De volgende voornamen zijn afgeleid van Martinus. Marten (m), Martier (v), Mart (m/v), Marthe (m/v), Marti (m/v), Marte (m/v), Marten (m), Martine (m/v), Martine (m), Martijntje (v), Martina (v), Martine (v) Tieneke (v), Tijn (m), Tina (v), Tine (v), Tineke (v), Tini (v), Tinie (v), Tiny (m/v) en Tinus (m/v).
Internationaal bestaat Martin in de volgende vormen: Marcin (Polen), Martin (Duits, Engels, Frans, enz.), Márton (Hongarije), Mårten (Zweden), Martti (Finland), Morten (Denemarken en Noorwegen). Bekende dragers van deze naam zijn Maarten t Hart (schrijver), Maarten Stekelenburg, Maarten Lafeber (golfer) en Maarten Spanjer (acteur).

Opbouw van de naam Maarten

De naam Maarten bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Maarten is Nederlands. Andere namen die lijken op Maarten zijn .

Spelling van de naam Maarten

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
A Amsterdam
R Roma
T Tripoli
E Edison
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
A Anna
R Rudolf
T Teunis
E Eduard
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
A Alfa
R Romeo
T Tango
E Echo
N November