Jongensnaam: Marcus

Alles over de naam Marcus

De jongensnaam Marcus staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 339 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 50 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Van De Oorlog.

Herkomst en betekenis van de naam Marcus

Marcus is een stoere jongensnaam; Marcus is een mannennaam van voor-Romeinse christelijke oorsprong, afgeleid van Marce, dat verwijst naar Mars in de Etruskische mythologie. Mars werd in de Romeinse mythologie erkend als een militaire god.

In Europa is het vooral populair in Zweden, Noorwegen, Italië en Duitsland, en in toenemende mate ook in Nederland. De naam is ook populair in Engelssprekende landen, maar is minder gangbaar dan de verkorte vorm “Mark”, naar de evangelist Marcus. Er bestaan andere variaties.
De naam Marcus ontwikkelde zich rond 1000 na Christus in Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje als een patroniem of gelijknamige familienaam die werd toegeschreven aan een religieus klooster of heiligdom met de naam Sanctus Marcus (of de vele varianten daarvan). De achternaam werd gebruikt om de plaats van herkomst te identificeren. De eerste vermelding van deze familienaam in de geschiedenis was in 1390 in Biberach an der Riss, Duitsland. Bekende voetballers met deze naam zijn Markus Berg (Zweden) en Marcus Rashford (Engeland). Marcus Mumford is een beroemde zanger. Naamvarianten zijn onder meer Marc, Mark, Marco, Marko en Markos.

Opbouw van de naam Marcus

De naam Marcus bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Marcus is Latijn. Andere namen die lijken op Marcus zijn .

Spelling van de naam Marcus

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
R Roma
C Casablanca
U Uppsala
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
R Rudolf
C Cornelis
U Utrecht
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
R Romeo
C Charlie
U Uniform
S Sierra