Jongensnaam: Mart

Alles over de naam Mart

De jongensnaam Mart staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 272 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 64 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: (Ik) Strijd.

Herkomst en betekenis van de naam Mart

Mart is een Nederlandse jongensnaam, een samentrekking van Maarten, een naam afgeleid van Martinus, een Latijns cognomen (deel van de traditionele Romeinse naam, zoals gedefinieerd in de oude Romeinse richtlijnen voor namen) en een voornaam. De naam is afgeleid van het Latijnse cognomen “Martian”, dat aan de naam “Mars” werd gegeven. De naam was oorspronkelijk een samentrekking van de Latijnse naam Martius, wat “van Mars” betekent. Mars was de Romeinse god van de oorlog, wiens naam verwant is met het Griekse marnamai ‘ik vecht’. Sint Maarten was een Romeins soldaat (gestorven ca. 397). Sommigen zeggen dat hij de helft van zijn mantel aan bedelaars gaf. Hij is een van de nationale heiligen van Frankrijk. De volgende voornamen zijn afgeleid van Martinus. Marten (m), Martier (v), Marthe (m/v), Marti (m/v), Marthe (m/v), Marten (m), Martien (m/v), Martin (m), Martin (m), Martyne (m), Martchen (v). Martina (f), Martine (v), Tienneke (v), Tien (m), Tina (v), Tine (v), Tienneke (v), Tinie (v), Tinie (m/v), Tinus (m/v).
Internationaal komen marters voor in de volgende vormen: mart (Estland, Letland en Litouwen), Marcin (Polen), Martin (Duits, Engels, Frans, enz.), Márton (Hongarije), Mårten (Zweden), Martti ( Finland), Morten (Denemarken en Noorwegen). Bekende namen zijn Mart Smeets (tv-presentator).

Opbouw van de naam Mart

De naam Mart bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Mart is Latijn. Andere namen die lijken op Mart zijn .

Spelling van de naam Mart

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
R Roma
T Tripoli

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
R Rudolf
T Teunis

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
R Romeo
T Tango