Jongensnaam: Mateo

Alles over de naam Mateo

De jongensnaam Mateo staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 124 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 140 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geschenk Van God.

Herkomst en betekenis van de naam Mateo

Mateo is een jongensnaam van Spaanse, Italiaanse en Latijnse oorsprong. De naam Mateo is waarschijnlijk afgeleid van Matheus. Mattheus is Hebreeuws en betekent “geschenk van Jahweh” (vergelijk Theodorus en Adeodatus voor de betekenis); de vorm Mattheus is afgeleid van het Griekse Matthaios (zie ook Matthias). Het komt in vier vormen voor in het Oude Testament als Matanya (b.v. 2 Koningen 24,17) en Mattathias (1 Macc. 2,1), en in het Nieuwe Testament als Mattheus en Matthias. Mattheus is waarschijnlijk de naam van Levi, een tollenaar die geroepen werd om een discipel van Christus te worden. Naamvarianten zijn Matéo, Matheo, Mathéo, Matteo, Mattheo en Mattéo. De naam is momenteel erg populair in Zweden en kent vele variaties. Mateo is al vele jaren populair in de Verenigde Staten en in Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Colombia.
Mateo is de Latijnse versie van Mattheus, afgeleid van het Hebreeuwse Mattiyahu, een naam samengesteld uit de elementen mattan, wat ‘geschenk’ betekent, en yah, wat God betekent in het Hebreeuws Mateo wordt ook wel gespeld als Matteo, wat is Italiaanse variant; Matheo is een archaïsche Spaanse spelling, maar wordt in Frankrijk gebruikt als Mathéo.
Acteur Colin Firth heeft een zoon die Matteo heet, Italiaanse stijl, en Benjamin Bratt en Talisa Soto hebben een zoon die Matteo heet. Mateo Kovacic is een bekende voetballer.

Opbouw van de naam Mateo

De naam Mateo bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Mateo is Grieks. Andere namen die lijken op Mateo zijn .

Spelling van de naam Mateo

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
T Tripoli
E Edison
O Oslo

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
T Teunis
E Eduard
O Otto

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
T Tango
E Echo
O Oscar