Jongensnaam: Mats

Alles over de naam Mats

De jongensnaam Mats staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 28 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 385 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geschenk van Jahweh, Geschenk Van God.

Herkomst en betekenis van de naam Mats

Mats is een mooie, korte en stoere jongensnaam.Mats is een Scandinavische jongensnaam, een verkorte vorm van Matthias of Matthew. De naam Mattheus komt oorspronkelijk van de Hebreeuwse naam Mattityahu, wat “geschenk van Jahweh” of “geschenk van God” betekent. Mattheüs betekent gewoon ‘geschenk’, maar sommigen zeggen nog steeds dat het ‘geschenk van God’ of ‘geschenk van God’ betekent. Voor zover wij weten betekent Mattheüs nog steeds ‘geschenk van Jahweh’ (Hebreeuws ‘mattath/מַתָ’ = geschenk + ‘jah/יָה’ = verwijzend naar de Hebreeuwse God). Mattheüs was een van Jezus’ apostelen en een van de schrijvers van het Nieuwe Testament, omdat hij een van de apostelen van Jezus was. Variaties op de naam zelf en in andere talen zijn Matteo, Matheo, Mateo, Matthew, Max, Matias, Matteus, Matthias, Mathew, Micah, Mathias en Marlon.
De naam Mats was vooral populair in Zweden in het midden van de 20e eeuw. De bekendste persoon met deze naam was Mats Wilander, een voormalig Zweeds tennisser. In sommige Scandinavische landen, zoals Denemarken, is de Mads-variant gebruikelijker.
De naam Mats is van oudsher zeldzaam in Nederlandstalige landen, maar komt in Nederland sinds ongeveer 1990 veel voor, vooral in stedelijke gebieden. In 2010 kreeg ongeveer 0,4% van de jaarlijks geboren jongens deze naam, waarmee het de 30e plaats innam op de lijst van populairste jongensnamen in Nederland. De naam staat ook op de 30e plaats in de rangschikking van de populairste jongensnamen in Nederland. In België is de naam nog populairder bij de ouders. Na Noorwegen is het de tweede meest voorkomende naam die door Belgische ouders wordt gegeven. Bekende namen zijn Mats Hummels (voetballer) en . In Nederland is Mats Sunzes (voetballer) bekend. In Flanders, Mats is een personage in de Gamekeepers serie.

Opbouw van de naam Mats

De naam Mats bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Mats is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Mats zijn .

Spelling van de naam Mats

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
A Amsterdam
T Tripoli
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
A Anna
T Teunis
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
A Alfa
T Tango
S Sierra