Jongensnaam: Mees

Alles over de naam Mees

De jongensnaam Mees staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 11 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 587 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Zoon Van De Aarde.

Herkomst en betekenis van de naam Mees

Mees is een jongensnaam, die bijna uitsluitend door Nederlandse en Belgische ouders wordt gegeven. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong. Ten eerste is de naam Mees een familienaam die al generaties lang in Nederland bestaat. En, net als in het Engels, wordt de achternaam door de ouders op een bepaald moment als voornaam gegeven. De familie Mees in de Nederlanden begon met Joris Mees (overleden ca. 1598), die in 1594[2] of 1596 van Aken naar Rotterdam emigreerde. Zijn zoon Peter werd de stamvader van de Groninger tak van de familie, die de lijnen Alting Mees, Dorhout Mees en Uniken Mees omvatte, terwijl zijn broer Jeremias De oprichters van Bank Mees & Hope’s voorgangers, Bank R. Mees & Zoonen en Bank MeesPierson, waren afkomstig uit het Rotterdamse filiaal. Mees kan ook een afkorting zijn van Bartholomew. De Hebreeuwse naam betekent “zoon van Talmai”. “Talmai” betekent “voorloper” of “gerimpeld”.
Het is ook mogelijk dat Mees helemaal niet is afgeleid van een andere naam, maar gewoon een ouderlijk idee is; de naam bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw, maar wordt pas sinds de jaren negentig regelmatig gegeven.
In het Nederlands behoren de meesjes ook tot de zangvogelfamilie. Voorbeelden zijn de bekende meesjes, groenvleugeltalingen en staartmezen. Het zijn kleine, beweeglijke vogels die in de meeste tuinen in Nederland kunnen worden gezien.
Mies is ook een naam die de laatste jaren vaak in het voetbal opduikt… Mees Rijks, Mees Bakker, Mees Hodemakers, Mees Kandorp, Mees Gutjes, Mees Hilger, Mees De Wit, het zijn allemaal jonge profvoetballers bij verschillende clubs. En natuurlijk kennen veel mensen Mees van de Mees Kees boeken en films.Mees Kees is de titel van een serie kinderboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Oldenhave. Rick de Haas zorgt voor de illustraties. Het boek gaat over Kees, een onderwijzer in opleiding, die wordt aangesteld om bijles te geven op een lagere school. Hij is onervaren en laat de kinderen tegen hem preken.

Opbouw van de naam Mees

De naam Mees bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Mees is Nederlands. Andere namen die lijken op Mees zijn .

Spelling van de naam Mees

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
E Edison
E Edison
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
E Eduard
E Eduard
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
E Echo
E Echo
S Sierra