Jongensnaam: Midas

Alles over de naam Midas

De jongensnaam Midas staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 410 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 41 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Zacht, Verfrissend.

Herkomst en betekenis van de naam Midas

MIdas is een nogal eigenaardige en oude jongensnaam, maar zeker hip. De naam Midas is een Phrygische naam die “zacht, verfrissend” betekent (vergelijk Oud-Indische Maya’s “verfrissend”). Waar komt de naam Watas vandaan? Frygië, Phrygia of Groot-Frygië was een Frygisch koninkrijk in het middenwesten van de Anatolische hoogvlakte in de Klassieke Oudheid. Waar bevindt het zich? De Anatolische Hoogvlakte maakt nu deel uit van Turkije. Ja, als je de naam Midas kiest, zal je kind later zeker een grote geschiedenis leren… Midas (/ˈmaɪdəs/; Grieks: Μίδας) is de naam van een figuur of koning in de Griekse mythologie, en van ten minste één van de drie leden van de Phrygische koninklijke familie.

De beroemdste koning Midas is bekend uit de Griekse mythologie vanwege zijn vermogen om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Dit werd de Golden Touch of Midas Touch genoemd. De Phrygische stad Midium zou naar hem genoemd zijn, en volgens Pausanias was het waarschijnlijk Midas die Ancyra (nu Ankara) bouwde. Volgens Aristoteles zou Midas volgens de legende van honger zijn omgekomen door zijn “ijdele gebeden” om een gouden aanraking. De legende dat Midas en zijn vader Gordias de Phrygische hoofdstad Gordium en de Gordiaanse knoop bouwden, suggereert dat zij beiden rond 2000 v. Chr. leefden, ruim voor de Trojaanse oorlog. Homerus vermeldt echter Midas of Gordias niet, maar wel twee Phrygische koningen, Migdon en Otreus.

Een andere koning, Midas, regeerde over Phrygië aan het einde van de 8e eeuw v. Chr. totdat de Cimmeriërs Gordium plunderden, wat naar men zegt aan zichzelf te wijten was. Veel historici geloven dat deze Midas dezelfde persoon was als Mitha, in Assyrische documenten de koning van Musiki genoemd, die in dezelfde periode oorlog voerde tegen Assyrië en zijn Anatolische provincies.

Volgens Herodotus was de derde Midas een lid van de Phrygische koninklijke familie en de grootvader van Adrastus, die Phrygië was ontvlucht nadat hij per ongeluk zijn broer had gedood tijdens het bewind van Croesus, en in ballingschap was gegaan naar Lydië. In die tijd was Frygië een vazalstaat van Lydië. Herodotus zegt dat Croesus de Phrygische koninklijke familie als zijn “vrienden” beschouwde, maar vermeldt niet of zij nog steeds als (vazal)koningen van Phrygië regeerden.
Nu, terug naar het onderwerp: “Midas” is een populaire naam bij ouders. En het wordt in België nog meer gekozen dan in Nederland. In Nederland is de bekendste naam Midas Dekkers, bioloog en TV-presentator. Midas Wolf is ook een fictieve wolf in de tekenfilms en strips van de Walt Disney Company. In de verhalen wordt hij vaak aangeduid als ‘Grote Boze Wolf’. Tenslotte was Midas een zeer bekende serie in België. De hoofdpersoon slaagt erin geld te verdienen… De naam Midas is dus beslist een bijzondere, historische en hippe naam.

Opbouw van de naam Midas

De naam Midas bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Midas is Grieks. Andere namen die lijken op Midas zijn .

Spelling van de naam Midas

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
I Italia
D Danemark
A Amsterdam
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
I Izak
D Dirk
A Anna
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
I India
D Delta
A Alfa
S Sierra