Jongensnaam: Owen

Alles over de naam Owen

De jongensnaam Owen staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 34 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 329 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Jonge Strijder, Welgeboren, Van Een Edel Geslacht.

Herkomst en betekenis van de naam Owen

Owen is een mooie Engelse jongensnaam. De naam Owen is de Engelse vorm van de Welshe achternaam Owain, een naam die vooral in Engelssprekende landen voorkomt. De Schots-Ierse variant is Eoghan; de naam Owen betekent “jonge krijger, goed geboren”.
Zo is Owen afgeleid van twee namen: het Welshe Owain en het Keltische Eoghan. Eugene is samengesteld uit de Griekse woorden “eu” dat “goed” betekent en “genen” dat “geboren” betekent, die met elkaar verwant zijn. Owen werd de patroonnaam van Wales tijdens de Renaissance. Terzijde: een patroniem of vadersnaam is een officiële of andere naam die de vader van de naamdrager aanduidt; Nederlandse familienamen als Jansen, Claes Willems, Hendriks, Jacobs en Hermans waren oorspronkelijk patroniemen. Ze staan bekend als petrogliefen. Owen is daarom ook zeer bekend als achternaam in Engelssprekende landen. De legendarische St Owen (achternaam) was een Benedictijner monnik.

Owen klinkt als een Keltische naam en duikt sinds 2000 op in Nederland. Waarom houden zoveel ouders van Owen? Het is een klassieke naam met een echte geschiedenis, maar hij past in de moderne jongensnaamtrend van twee lettergrepen en een korte uitgang. Niet-traditionele opties zoals Owen zijn Logan, Bowen en Rowan. In Ierland wordt de naam soms gespeld als Eoin, zoals in schrijver Eoin Colfer, en soms als Eoghan. Soortgelijke namen zijn Ewan en Euan in Schotland en Ouen in Frankrijk; Rowen en Lowen zijn ook populaire namen in Nederland, maar zijn niet verwant aan de naam Owen. In Nederland zijn er verschillende spellingen van Òwen, Öwen, Őwen en Owén.
De naam is vooral bekend in de Engelssprekende wereld. Owen is hot in Hollywood. Owen Wilson en Owen Bento zijn acteurs. De naam is echter ook gekozen als naam voor een zoon door sterren als Phoebe Cates, Kevin Kline, Ricki Lake en Noah Wyle. De naam is ook een personage geweest in talrijke televisieprogramma’s, van Party of Five tot Torchwood. Houders van de achternaam zijn onder meer Clive Owen (acteur) en Michael Owen (voetballer). Een bekende Nederlandse speler met deze naam is Owen Wijndal (voetballer); Owen is ook een bekende indieband uit Chicago.

Opbouw van de naam Owen

De naam Owen bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Owen is Engels. Andere namen die lijken op Owen zijn .

Spelling van de naam Owen

Spelling volgens het internationaal alfabet

O Oslo
W Washington
E Edison
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

O Otto
W Willem
E Eduard
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

O Oscar
W Whiskey
E Echo
N November