Jongensnaam: Quinn

Alles over de naam Quinn

De jongensnaam Quinn staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 75 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 215 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vijfde of Sterk, Afstammeling van Conno.

Herkomst en betekenis van de naam Quinn

Quinn is zowel een meisjes- als een jongensnaam. De naam wordt vaak gebruikt als meisjesnaam in de Verenigde Staten en als jongensnaam in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt hij vooral als jongensnaam gebruikt. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong en de betekenis. In zijn eerste versie is Quinn een verenigde versie van de Ierse familienaam Ó Cuinn, wat “afstammeling van Conn” betekent; Conn heeft twee mogelijke etymologieën: cond, wat “intelligentie” betekent in het Oud-Iers, en cenn, wat “opperhoofd” betekent. De beroemdste familie Quinn komt uit County Tyrone in Noord-Ierland. Quinn is wellicht afgeleid van Quintus, dat van Latijnse oorsprong is en “vijfde” betekent. Oorspronkelijk een Romeinse achternaam, maar werd ook als voornaam gebruikt. Bijvoorbeeld, het werd gegeven aan de vijfde zoon van een familie.
Anderen menen dat de naam is afgeleid van de Italiaanse stam Owinti, die later in verband werd gebracht met het Latijnse woord quintus. Quinn is ook nog steeds een bekende achternaam in Engelssprekende landen. Quinn begon een meisje te worden in het midden van de jaren 1990, mogelijk beïnvloed door de populaire show Dr. Quinn, Medicine Woman. Sindsdien waren er vrouwelijke Quinns in MTV’s tekenfilmseries Daria en Zoey 101, en vooral in het schattige blonde cheerleaderpersonage Quinn Fabray van Glee. In de afgelopen jaren hebben een aantal Amerikaanse beroemdheden hun dochters Quinn genoemd, waaronder Quinn Kay Culkin (zus Macaulay Culkin), Quinn Patricia Bizio (dochter van basketballer Craig Baggio) en Quinn Elle Bradley (dochter van voetballer Michael Bradley).

Opbouw van de naam Quinn

De naam Quinn bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Quinn is Iers. Andere namen die lijken op Quinn zijn .

Spelling van de naam Quinn

Spelling volgens het internationaal alfabet

Q Quebec
U Uppsala
I Italia
N New York
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

Q Quotiënt
U Utrecht
I Izak
N Nico
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

Q Quebec
U Uniform
I India
N November
N November