Jongensnaam: Rayan

Alles over de naam Rayan

De jongensnaam Rayan staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 79 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 205 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Weelderig, Van Water Voorzien, Wijs, Slim.

Herkomst en betekenis van de naam Rayan

Rayan is een mooie Arabische jongensnaam. Een variant van de naam is Rayyan. De betekenis van de naam Rayan varieert van taal tot taal, van land tot land en cultuur, soms met dezelfde betekenis en soms met verschillende betekenissen. Rayan (Arabisch: ريّان of ريان,) is dus in het algemeen een voornaam van Arabische oorsprong, gewoonlijk mannelijk maar ook vrouwelijk, en betekent in het Arabisch “bewaterde”, “rijke” of “hemelse” bloem.
In de islamitische traditie is het de naam van een van de poorten van Jannah, al-Rayan, die alleen degenen die herhaaldelijk hebben gevast op de Dag der Opstanding kunnen binnengaan. Rayan (Perzisch: رایان), ook gespeld Rayan of Rayan, is een Iraanse voornaam van Perzische oorsprong. Het is in de eerste plaats een mannennaam, die “wijs”, “verstandig” of “denker” betekent. In het Perzisch betekent rāyān (رایان) “wijs”. Afgeleid van rāy (رای) dat “wijsheid” betekent, is het afgeleid van het middeleeuws Perzisch raynitan, verscheen het in het Avestaans als raonat en werd het uiteindelijk afgeleid van het Sanskriet Roy of Ray, een eretitel of achternaam die aan een wijs heerser of militair werd gegeven. rāyāne (رایانه) met het achtervoegsel -e (ـه) is afgeleid van dezelfde wortel die door de Perzische Academie voor Taal- en Letterkunde is gekozen als het Perzische woord voor “computer”. Vanwege de gelijkenis met de Ierse en Britse voornaam “Ryan” is “Rayan” populair onder de Iraanse diaspora, met name onder Iraanse Amerikanen.
Denk je dat je zoon een voetballer wordt? Dan is Rayan een goede naam – we hebben ontdekt dat vijf beroemde voetballers de naam Rayan dragen, waaronder Rayan Aït-Nouri, Rayan El Azrak , Rayan Cherki, Rayan Kadima en Rayan Souici. Het wordt soms ook als achternaam gebruikt, zoals in het geval van de journalist Jamal Rayan.

Opbouw van de naam Rayan

De naam Rayan bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Rayan is Arabisch. Andere namen die lijken op Rayan zijn .

Spelling van de naam Rayan

Spelling volgens het internationaal alfabet

R Roma
A Amsterdam
Y Yokohama
A Amsterdam
N New York

Spelling volgens het Nederlands alfabet

R Rudolf
A Anna
Y Ypsilon
A Anna
N Nico

Spelling volgens het NAVO-alfabet

R Romeo
A Alfa
Y Yankee
A Alfa
N November