Jongensnaam: Riley

Alles over de naam Riley

De jongensnaam Riley staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 218 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 82 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Moedig (van raghalach), Het Oogsten Van De Rogge, Schoon Hout (van Rye en Lēah).

Herkomst en betekenis van de naam Riley

Riley is een populaire unisex naam. In Nederland en België wordt deze naam meestal aan jongens gegeven. Maar vorig jaar bijvoorbeeld gaven meer ouders deze naam aan hun zonen in Nederland en aan hun dochters in België In de Verenigde Staten wordt deze naam, vooral de laatste 20 jaar, heel vaak aan meisjes gegeven. En in het Verenigd Koninkrijk, wordt het bijna altijd aan jongens gegeven. Riley is een Ierse en Engelse achternaam van Ierse en Engelse oorsprong. Het Ierse Reilly is een variatie op Reilly, een achternaam die is afgeleid van de voornaam Raghailleach. De naam is afgeleid van het Gaelische woord “raghalach”, dat “dapper” betekent. Dit werd uiteindelijk de achternaam O’Reilly. De Engelse naam is afgeleid van een Oudengels woord voor een plaats in Engeland dat “rogge” betekent. De naam Riley is van oudsher een woonnaam, gegeven aan een man met de naam Riley in Lancashire. Riley is genoemd naar het Oud-Engelse ryge ‘rogge’ + lēah ‘boom’, ‘schoon’. De naam Riley is dus afgeleid van zowel Engelse als Ierse achternamen. Riley volgde de trend van achternamen die populair werden als voornamen in de Engelssprekende wereld. De naam begon ook als meisjesnaam te worden gebruikt toen bekende vrouwelijke figuren met de naam “Riley” in de populaire cultuur verschenen. Bijvoorbeeld Riley Andersen, de vrouwelijke hoofdpersoon uit de Disney/Pixar animatiefilm Inside Out, die in 2015 werd uitgebracht en een Golden Globe Award won.
Varianten als Rylee en Ryleigh zijn ook heel populair, samen met de traditionele Reilly. Riley is een van de meest populaire moderne unisex babynamen. Combinatienamen zoals Riley-Owen en Riley-Ann komen ook voor. Bekende namen zijn bluesgitarist BB King en Riley Keough, kleindochter van Elvis en Priscilla Presley. Lucinda Riley, auteur van de zeer populaire serie Seven Sisters, is een beroemde draagster van deze achternaam. Riley is ook een populaire naam voor personages in films, series en videospelletjes. Riley Andersen uit de film Inside Out is al genoemd, net als Riley Finn uit de populaire serie Buffy the Vampire Slayer en Riley Blue uit de Netflix-serie Sense8.

Opbouw van de naam Riley

De naam Riley bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Riley is Engels. Andere namen die lijken op Riley zijn .

Spelling van de naam Riley

Spelling volgens het internationaal alfabet

R Roma
I Italia
L Liverpool
E Edison
Y Yokohama

Spelling volgens het Nederlands alfabet

R Rudolf
I Izak
L Lodewijk
E Eduard
Y Ypsilon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

R Romeo
I India
L Lima
E Echo
Y Yankee